Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Boyhood


Καλημέρα αγάπες μου και καλή πρώτη μεθεορτικιά εβδομάδα.
Ξαναματαρχίζουμε τα soundtracks της δευτέρας και το 2015 με μια καλούλα (έως καλή) ταινιούλα του 2014. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, όσον αφορά τη σύλληψη και υλοποίησή της.

Το Boyhood είναι μια αμερικάνικια ταινία, που σκηνοθετήθηκε από τον Richard Linklater, πάνω σ'ένα δικό του script. Για όσους δεν θυμούνται, ο Linklater είναι ο δημιουργός του καταπληκτικού Before Sunset (2004), ένας από τους σημαντικότερους "αφηγηματικούς" σκηνοθέτες της γενιάς του.
Κι'εδώ κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα : αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού (και της μεγαλύτερης αδελφής του), από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, που ζουν μαζί με τη μάνα τους.
Το χαρακτηριστικό (και περίεργο) της ταινίας, είναι πως έχει γυριστεί (με διακοπές φυσικά) επί 12 σερί χρόνια (από τον Μάη 2002 μέχρι τον Οκτώβρη 2013). Και μιλάμε κυριολεκτικά, έτσι;
Όσον αφορά το script, σας το 'πα και παραπάνω, πρόκειται για μια καλή ταινία. Την βλέπεις ευχάριστα, προβληματίζεσαι και, μαζί με τους ήρωες και τις ζωές τους, παρακολουθείς την αμερικάνικη pop ιστορία στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ενδιαφέροντα πράγματα.
Έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου 2014 και πρωταγωνιστούν οι Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Lorelei Linklater (κόρη του σκηνοθέτη) και Ethan Hawke

Το soundtrack της ταινίας είναι ένας ευχάριστος αχταρμάς τραγουδιών, κυρίως της εποχής που περιγράφεται, αλλά όχι μόνο. Οι επιλογές των τραγουδιών είναι προσωπικές του σκηνοθέτη και, πρέπει να πούμε, πως ο τύπος το 'χει και στη μουσική.
Ένα χαρακτηριστικό του είναι, πως περιλαμβάνει μόλις 16 τραγούδια (μερικά από τα οποία είναι διαμάντια), την στιγμή που στην ταινία ακούγονται πάνω από 40. Αλλά αυτά τα 'χουμε ξαναπεί. Δεν βγαίνουν όλοι μανίτσαμ' για διπλά cd's.
Αυτά τα ολίγα.

Tweedy - Summer Noon
Coldplay - Yellow
The Hives - Hate To Say I Told You So
Cat Power - Could We
The Flaming Lips - Do You Realize?
Gnarls Barkley - Crazy
Vampire Weekend - One
Wilco - Hate It Here
Cobra Starship - Good Girls Go Bad
Bob Dylan - Beyond The Horizon
Paul McCartney and The Wings - Band On The Run
The Black Keys - She's Long Gone
Gotye - Somebody That I Used To Know
Yo La Tengo - I'll Be Around
Family Of The Year - Hero
Arcade Fire - Deep Blue