Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Die Kunst der Fuge (The Art Of Fugue)


Σήμερις, στη σαγκά μας "εγώ δεν θέλω παίδαρο και φεύγω για το μέγαρο", θέλω να σας μιλήσω για (άλλο) ένα λατρεμένο. Επειδής, όσο και να κάνουμε, μιαν άλφα κουλτούραν την έχομεν και ημείς.

Το Die Kunst der Fuge (ή The Art Of Fugue ή Η Τέχνη της Μελωδίας με Επωδόν επί το ψωροκωστότερον) είναι το τελευταίο έργο του Johann Sebastian Bach (1685-1750). Τόσο τελευταίο, που δεν πρόφτασε να το ολοκληρώσει, αφού πέθανε πάνω στην συγγραφή του.
Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του τεράστιου αυτού έργου, είναι πως δεν γράφτηκε για συγκεκριμένο όργανο (ή όργανα) και πως αποτελεί το αποκορύφωμα των πειραματισμών του Bach πάνω στα μονοθεματικά οργανικά έργα.
Αποτελείται από 14 "μελωδίες" και 4 "κανόνες", όπου καθένας χρησιμοποιεί από μία μεταβλητή ενός μόνου κυρίαρχου θέματος, πράγμα που ενισχύει διαρκώς την πολυπλοκότητα της σύνθεσης.
Η πρωτότυπη πηγή, είναι ένα ιδιόχειρο του συνθέτη, που χρονολογείται από τα μέσα του 1740. Περιέχει 12 μελωδίες και 2 κανόνες και φυλάσσεται στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου.
Το "ολοκληρωμένο" ανολοκλήρωτο έργο δημοσιεύτηκε στα 1751, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Bach ενώ, ένα δεύτερο, κυκλοφόρησε στα 1752, χωρίς όμως διαφορές.
Τόσο το ιδιόχειρο, όσο κι'αυτό που δημοσιεύτηκε στα 1751, περιέχουν μερικά σημαντικά μουσικά "λάθη", τα οποία οι περισσότεροι αναλυτές-μουσικολόγοι απέδωσαν στις τελευταίες ημέρες του συνθέτη και στην αρρώστεια που τον είχε καταβάλλει.
Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα μαγικό έργο, όχι ιδιαίτερα γνωστό στους απόξω, αλλά που αποτελεί ξεχωριστό μάθημα για τις σπουδές της κλασσικής μουσικής.

Ο δίσκος της Deutsche Grammophon που σήμερα σας χαρίζω, περιέχει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκτελέσεις του καταπληκτικού αυτού έργου.
Πρόκειται γι'αυτήν του κουαρτέτου εγχόρδων Emerson String Quartet
Ένα από τα σημαντικότερα κουαρτέτα, οι ESQ ξεκίνησαν στα 1976, σαν μαθητικό σύνολο, όταν τα μέλη του φοιτούσαν στο Julliard School της Νέας Υόρκης. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Stony Brook του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY).
Η σύνθεσή του (Eugene Drucker βιολί, Philip Setzer βιολί, Lawrence Dutton βιόλα και David Finckel τσέλο) παρέμεινε η ίδια μέχρι τα 2013, οπότε αποχώρησε ο Finckel και τη θέση του πήρε ο Paul Watkins.
Έχουν παίξει παντού κι'έχουν σαρώσει ότι κλασσικό βραβείο υπήρξε στο διάβα τους. Επίσης έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 45 δίσκους.
Ο συγκεκριμένος ηχογραφήθηκε στα 2003, άρα με το αρχικό lineup.
Πάλι πολλά είπαμε.
Καλό μας σουκού.