Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Μέρες από Ατσάλι



Την "κολλεκτίβα" Τέχνη εν Κινήσει πολλοί μπορεί να μην την ξέρουν.
Είναι μια συλλογικότητα εργαζόμενων-καλλιτεχνών, που σκοπό ύπαρξής της έχει "μια τέχνη αντίστασης στο πλευρό των εργαζομένων". Ξεκίνησε μέσα στην βαρειά κρίση, τον Ιούλιο του 2012 και η παρουσία της είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στα κοινωνικά δρώμενα.
Για να μάθετε περισσότερα γι'αυτήν, σας συμβουλεύω ζωηρά να επισκεφθείτε το blog της.

Το Μέρες Από Ατσάλι είναι ένας δίσκος, που κυκλοφόρησε η κολλεκτίβα, τον Οκτώβρη του 2012, με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την σημαντικότερη απεργία από τότε που ξεκίνησε η νέα καπιταλιστική κρίση : αυτή της Ελληνικής Χαλυβουργίας στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου (Οκτώβρης 2011). Πολλοί σίγουρα θα θυμάστε αυτόν τον ηρωϊκό αγώνα, αλλά και την απίστευτη αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε γύρω του, τόσο από σωματεία άλλων εργαζόμενων, όσο κι'από συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα.
Αφορμή βρήκα από μία κουβέντα, τις προάλλες, γι'αυτή την ιστορική (πια) απεργία, μ'έναν απ'αυτούς που, τελικά, την πούλησαν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Για την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, γράφει η κολλεκτίβα :

"Θεωρούμε ότι η δράση στο πλευρό των άλλων εργαζομένων μπορεί να παράξει μια ζωντανή τέχνη, ικανή να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο του διαρκούς αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δίπλα στο βασικό όπλο της ταξικής πολιτικής οργάνωσης και δράσης. Αυταπάτες, βέβαια, δεν τρέφουμε. Μόνο μία νέα κοινωνία, που δε θα βασίζεται στην «αγία» ιδιοκτησία, στον ατομικισμό, στην εκμετάλλευση και στον ανταγωνισμό, θα μπορέσει να γεννήσει μια νέα, μια διαφορετική τέχνη που θα μπορεί πραγματικά να απαντά στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και να διευρύνει τον ορίζοντά τους.
Και όλοι οι εργαζόμενοι καλούμαστε να παλέψουμε για αυτή την κοινωνία!"

Εγώ τι άλλο να προσθέσω;
Μόνο πως μπορείτε να προμηθευτείτε αυτό τον δίσκο από τις εκδόσεις ΚΨΜ (Ζωοδ. Πηγής 55-57), από το βιβλιοπωλείο των "Εκδόσεων των Συναδέλφων" (Ερεσσού 35 και Ζωοδ. Πηγής) και από την κολλεκτίβα ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ (Μπόταση 7). Αφήνοντας ότι θέτε, συμβολικά.
Και ότι όλοι οι μουσικοί που παίζουν είναι μέλη της κολλεκτίβας.

Αφιερωμένο στα συντρόφια εκείνου του αξέχαστου ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς στην Χαλυβουργία.
Καλό μας σουκού

Common I - The Story You Told
Boxcar Betty - Remember
Παυλέας και Χάρης Πανταζής (Jazzmatazz) - Ο Απεργοσπάστης
Υπεραστικοί - Έτσι Κι' Αλλιώς
Μητέρα Φάλαινα Τυφλή - Μέρες Από Ατσάλι
DB Projekt - Σύντροφέ Μου
Lady N - 272
C.R.D. - The Way To A New Dawn
The Blue Association - The Only Donation Is To Flight