Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Ruler of my heart


Καλημερούδια λεβεντο-λεβέντισσές μου.

Σήμερις, που είναι Τετάρτη του γιαραμπή μας, το νταλικόφωνο ασχολείται μ'άλλη μία απ'αυτές τις φωνάρες που δεν έτυχαν της αναγνώρισης που θα τους έπρεπε.
Όχι πως η Irma Thomas είναι άγνωστη, ούτε πως δεν είναι αναγνωρίσιμη. Ίσα-ίσα που το παρατσούκλι της είναι (ούτε λίγο ούτε πολύ) Soul Queen Of New Orleans.
Απλά, και παρότι σύγχρονη με τις ιέρειες Etta James και Aretha Franklin, δεν γνώρισε κι'αυτή την ίδια τεράστια (εμπορική αν θέτε) επιτυχία μ'αυτές.
Παρόλα αυτά, η κυρία είναι μεγάλη φωνάρα, εφάμιλλη των άλλων δύο και καλύτερη αρκετών άλλων με μεγαλύτερη επιτυχία.
Αυτά όμως είναι έτσι.

Γεννήθηκε Irma Lee, στις 18 Φλεβάρη 1941 στην Pontchatoula της Louisiana. Γέννημα θρέμμα της Νέας Ορλεάνης δηλαδής.
Όπως όλες σχεδόν οι όμοιές της, ξεκίνησε να τραγουδάει, σε ηλικία 9 ετών, στην χωρωδία της εκκλησίας των Βαπτιστών της γειτονιάς της και, στα 13 της, πέρασε από ακρόαση από μια τοπική δισκογραφική εταιεία, αλλά απορρίφτηκε.
Μέχρι τα 19 της είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές και είχε κάνει και 4 παιδιά. Κρατώντας το επώνυμο του δεύτερου άντρα της (Thomas), εργάστηκε σαν σερβιτόρα ενώ, παράλληλα, τραγουδούσε με τον Tommy Ridgley, όπου μπορούσε. Αυτός είναι που κατάφερε να υπογράψει η Thomas το πρώτο της συμβόλαιο και, τον ίδιο χρόνο (1960) ηχογράφησε το πρώτο της single, (You Can Have My Husband But) Don't Mess With My Man, το οποίο έφτασε μέχρι και το Νο 22 στα RnB charts του Billboard.

Η καριέρα της θα πάρει την ανιούσα όταν θ'αρχίσει να συνεργάζεται με τον τραγουδοποιό-παραγωγό Allen Toussaint, στην δισκογραφική Minit. Εκεί θα ηχογραφήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της και, όταν η γνωστή Imperial Records εξαγοράσει την Minit (στα 1963), η φήμη της θα ξεπεράσει τα τοπικά γεωγραφικά όρια και θα απλωθεί σ'όλο το αμέρικα.
Παρόλα αυτά, και για λόγους μάλλον ανεξήγητους, έπειτα από 4-5 σουξέ της, όλα τα υπόλοιπά της τραγούδια δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στα charts, πράγμα που, εκείνη την εποχή, αφορούσε άμεσα την εμπορική επιτυχία του καλλιτέχνη.
Στα 1968, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και ηχογράφησε μερικά albums σε μικρά και άσημα labels.
Φανταστείτε, πως πρωτοπροτάθηκε για ένα βραβείο (Grammy) μόλις στα 1999. Και δεν το κέρδισε.
Η πρώτη μεγάλη αναγνώριση ήρθε στα 2007, όταν και μπήκε στο Louisiana Hall Of Fame.
Τελικά, για να μην σας τα πολυλογώ, το πρώτο (και μοναδικό) βραβείο της το κέρδισε πέρσι, στα 2013 δηλαδής, αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα. Μιλάμε για το πριστίτζιους Blues Music Award, στην κατηγορία Soul Blues Female Artist. Φέτος το ξανακέρδισε. Πιάσε το αυγό και κούρευτο ένα πράμα.

Στην πάνω από 50χρονη καριέρα της, η Thomas συνεργάστηκε με πολλούς και σπουδαίους. Κυκλοφόρησε 34 singles, 20 studio albums, 17 compilation albums, ενώ είχε συμμετοχή σε 7 άλλα albums. Δεν τα λες και λίγα ε;

Ακολουθεί μουζίκα, σε μια αυστηρή προσωπική επιλογή.

It's Rainin'
Ruler Of My Heart
Time Is On My Side
Break-A-Way
I Haven't Got Time To Cry
Times Have Changed
He's My Guy
Take A Look
Girl Meets Boy
Two Winters Long
While The City Sleeps
Maybe
The Hurt's All Gone
Think Again
Live Again
Long After Tonight Is All Over
The New Rules
Thinking Of You
One More Time