Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

First Piano Concertos


Ζάοσανγκ χάο γουό ντε χάιζι, όπερ μεθερμηνευόμενον, καλημέρα καλά μου παιδιά στην κινεζικήν, αφού για σήμερις, στην σαγκά μας "παράτα πια τον παίδαρο κι'έλα να πάμε μέγαρο", το νταλικόφωνο παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους πιανίστες της νέας γενιάς, τον κινέζο Lang Lang 
Και, μάλιστα, σε μία από τις σπουδαιότερες ηχογραφήσεις του, με το διάσημο "κίτρινο" label, για την ακρίβεια την πρώτη του. Και γιατί λέω η σπουδαιότερη; Γιατί, σύμφωνα με τους (σοβαρούς) κριτικούς, ο Lang Lang, γι'αυτήν την πρώτη του δουλειά με την Deutsche Grammophon, διάλεξε τα "δυνατά χαρτιά" του, που δεν είναι άλλα από δύο κονσέρτα για πιάνο.
Το πρώτο είναι το Concerto No1 σε Σι Ελάσσονα του Tchaikovsky και το άλλο το Concerto No1 σε Σολ Ελάσσονα του Mendelssohn.
Μιλάμε, βέβαια, για δύο χαρακτηριστικά δείγματα "ρομαντικών" πιάνο κονσέρτων, από τα ομορφότερα που έχουν γραφτεί στο είδος.

Ο Lang Lang γεννήθηκε στα 1982 στην Shenyang, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της βορειο-ανατολικής Κίνας. Σε ηλικία 2 ετών, βλέποντας καρτούν, άκουσε ένα κλασσικό κομμάτι από πιάνο κι'αποφάσισε να μάθει πιάνο. Στα τρία του ξεκίνησε μαθήματα και στα 9 του μδοκίμασε να εισαχθεί στο περίφημο Κονσερβατουάρ του Πεκίνου, το οποίο όμως τον απέρριψε, εξαιτίας των "μεγάλων κενών" που είχε. Ένας καθηγητής του τον έπεισε να ξαναδοκιμάσει και, δύο χρόνια αργότερα, έγινε δεκτός. Στα 11 του (1993) κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό πιάνου στο Πεκίνο και, ένα χρόνο αργότερα, σάρωσε στον $ο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Πιανιστων στο Ettingen της Γερμανίας. Από κει και πέρα, τα βραβεία συσσωρεύονται, ενώ είναι ο πρώτος κινέζος πιανίστας που έγινε δεκτός από τις δύο μεγαλύτερες και σπουδαιότερες (ίσως) ορχήστρες στον κόσμο, την Φιλαρμονική της Βιέννης κι'αυτήν του Βερολίνου. Παράλληλα, έχει εμφανιστεί, μέχρι σήμερα, με όλες σχεδόν τις "top" ορχήστρες στον κόσμο.
Σύντομα θα σας παίξω κι'άλλο από τούτον δω τον παληκαρά.

Η ηχογράφηση του First Piano Concertos έγινε στο Σικάγο, στα 2002, όταν ο Lang Lang ήταν 20 μόλις χρόνων. Ακούστε και το ανέκδοτο : το πιάνο κονσέρτο του Tchaikovsky ήταν αυτό που εκτόξευσε την αμερικάνική του καριέρα, αφού κλήθηκε να το ερμηνεύσει, την τελευταία στιγμή (σε ηλικία 16 ετών), σαν αντικαταστάτης του πιανίστα Andre Watts.

Τον Lang Lang συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο - Chicago Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του διάσημου εβραιο-αργεντινού πιανίστα και μαέστρου Daniel Barrenboim

Piano Concerto No1 in B flat minor, op.23
Pyotr Ilyich Tchaikovsky


Piano Concerto No1 in G minor, op.25
Felix Mendelssohn