Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Fury


Καλημεροβδομάδα μπουμπούκια μου.
Το soundtrack της δευτέρα επιστρέφει στο νταλικόφωνο με κάτι τις παράξενο. Σας ξηγήσω.

Είναι το Fury αμερικανιά; Σαφώς και είναι.
Ένα αμερικάνικο τανκ που περιδιαβαίνει τηνκατεστραμένη Ευρώπη, τον Απρίλη του 1945, με πλήρωμα πέντε ατόμων, από τους οποίους οι τέσσερις είναι σκληροτράχηλοι βετεράνοι και ο πέμπτος, ένα αμούστακο, πρώην γραφιάς, που αντικατέστησε το νεκρό πυροβολητή του τανκ.
Κι'ενώ οι τέσσερις βρίζουν και σκοτώνουν ότι γερμανικό περνάει, ο πιτσιρικάς ιδεαλιστής και άκαπνος πυροβολητής προσπαθεί να προσεγγίσει την φρίκη του πολέμου με ιδεαλιστικο-αγνή προσέγγιση.
Και στο ερώτημα ποιά προσέγγιση είναι η πιο σωστή, οι κυνικές και στα όρια του απάνθρωπου μέθοδοι των μπαρουτοκαπνισμένων ή οι ανθρωπιστικές ανησυχίες του πιτσιρικά, οι απαντήσεις της ταινίας είναι χολυγουντιανά απλές, στα όρια του βαρετά προβλέψιμου.
Προσθέστε σ'όλα αυτά και αρκετές σκηνές ωμής βίας, σε πολεμοχαρή ατμόσφαιρα, και έχετε όλο το πακέτο.

Το οποίο πακέτο, όλως παραδόξως, εμένα με άρεσε αρκετά. Όχι, ούτε στρατόκαυλος έγινα, ούτε τα χολυγουντιανά παπαρολογήματα άρχισαν να μ'αρέσουν. Με άρεσε όμως πολύ το στήσιμο της ταινίας, η δράση της και, κυρίως, οι ερμηνείες. Ή που αρχίζω να γερνάω επικίνδυνα, ή που έφαγα φλασιά. Πάντως, θέλω να την ξαναδώ σε μεγάλη αίθουσα. Και θα την ξαναδώ. Και μισή ντροπή δικιά μου.

Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον David Ayer και έκανε πρεμιέρα στις 17 Οκτώβρη 2014. Πρωταγωνιστούν οι Brad Pitt, Shia LeBeouf, Logan Lerman, Michael Pena, John Bernthal και Jason Isaacs

Στα του soundtrack τώρα, το score υπογράφει ο γνωστός στο νταλικόφωνο εγγλέζος συνθέτης Steven Price
Ο ίδιος του Gravity (που πήρε το Όσκαρ μουσικής) αλλά και του The World's End. Αν θα κερδίσει κι'άλλο βραβείο δεν το ξέρω. Ξέρω πάντως, πως αυτό το score είναι πολύ καλύτερο του Gravity, το οποίο ήταν ήδη πολύ καλό. Ο πιτσιρικάς συνθέτης (37 ετών) είναι εξαιρετικός. Η μουσική του, άσχετα με το αν η ταινία είναι καλή ή κακή, σε βάζει με τη μία στο κλίμα, αφού κλείνεις μάτια και βρίσκεσαι εκεί ακριβώς που θέλει να σε πάει. Σπουδαίο πράγμα αυτό για έναν μουσικό.
Ακούστε και κρίνετε.

April 1945
The War Is Not Over
Fury Drives Into Camp
Refugees
Ambush
The Beetlfield
Airfight
The Town Square
The Apartment
Emma
Tiger Battle
On The Lookout
This Is My Home
Machine
Crossroads
Still In This Fight
I'm Scared Too
Wardaddy
Norman