Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Λόντρα Παρίσι Νιου Γιορκ


Ακολουθεί ανάρτηση αφιερωμένη στη μαμά.
Υπάρχουν και τέτοιες, μη νομίζετε. Όχι μαμάδες, αναρτήσεις. Δηλαδή και μαμάδες, ευτυχώς, υπάρχουν. Και τις αγαπάμε με αγάπη. Κι'επειδής η δικιά μου ήταν αρρωστούλα, θα της την βάλω να την ακούσει να πάρει τ'απάνω της.
Η Δανάη είναι η μεγάλη της συμπάθεια. Μία απ'τις μεγάλες της δηλαδής.
Από την άλλη, καλό είναι να μαθαίνουμε (και να μην ξεχνάμε) κι'εμείς τις μεγάλες του ελληνικού τραγουδιού. Α, και κάτι άλλο που μου 'ρθε τώρα. Στην τέχνη δεν υπάρχουν "ξεπερασμένα", παλιά και παππουδο-γιαγιουδίστικα. Αυτά είναι μαλακίες που γεννά η αμάθεια.

Γεννήθηκε Δανάη Στρατηγοπούλου, στις 8 Φλεβάρη 1913 στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Παρίσι και τη Μασσαλία. Παρότι γράφτηκε στις Πολιτικές Επιστήμες, το τραγούδι ήταν η μεγάλη της αγάπη. Έτσι, σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική, ενώ μέντοράς της ήταν μια σπουδαία τραγουδίστρια της εποχής, η Μάγγη Καρατζά.
Ξεκίνησε να δουλεύει σαν δημοσιογράφος, στα 1935 αλλά, ένα χρόνο μετά, ξεκινάει την καριέρα της σαν τραγουδίστρια.
Στα 1937 περνάει την περίφημη Μάντρα του Αττίκ και εξεκίσσεται στην σημαντικότερη ερμηνεύτρια των συνθέσεών του, αλλά και του Χρήστου Χαιρόπουλου. Παράλληλα με το ελαφρό όμως, η Δανάη ερμηνεύει εξαιρετικά και τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.
Μετά τον πόλεμο (τον οποίο πέρασε στα Τρίκαλα) διδάσκει φωνητική μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στην Δραματική Σχολή του Ευάγγελου Χατζίσκου.
Στην περίοδο της Χούντας, φεύγει από την Ελλάδα και διατελεί καθηγήτρια "τιμής ένεκεν" στην έδρα της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, στη Χιλή. Με την Χιλή δέθηκε πολύ. Έκανε αμέτρητες διαλέξεις στα πανεπιστήμιά της, πολλά ρεσιτάλ με λληνικά τραγούδια, ενώ κέρδισε και ουκ ολίγα βραβεία, με σημαντικότερο αυτό της Προεδρίας της Χιλής, από τον Αλλιέντε.
Απ'όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν μόνιμος κάτοικος Ραφήνες, ενώ διατηρούσε, μέχρι το θάνατό της, πολύ στενούς δεσμούς με την Χιλή.

Εκτός από το τραγούδι, η Δανάη μας άφησε ένα πολύ σπουδαίο συγγραφικό έργο, το οποίο αποτελείται από 12 βιβλία μελετών και μεταφράσεων. Ξεχωρίζουν οι καταπληκτικές της μελέτες για το δημοτικό τραγούδι αλλά και οι μεταφράσεις της στο έργο του Πάμπλο Νερούδα.

Άφησε το μάταιο τούτο κόσμο στις 18 Γενάρη του 2009.

Κι'επειδής σας κούρασα, πάμε ν'ακούσουμε ελαφρό τραγούδι και καλό μας σουκού.

Ζητάτε Να Σας Πω
Χωρίς Φιλί
Της Φαντασίας Το Καράβι
Τα Καημένα Τα Νιάτα
Ποτέ Δεν Θα Ξεχάσω Τέτοια Μάτια
Να Ζει Κανείς Ή Να Μη Ζει
Λόντρα Παρίσι Νιου Γιορκ
Κατερινέτα Τσι Τσι
Έρημος Βαρύς Και Μόνος
Μπολερό
Αν Βγουν Αλήθειες
Θα Συνηθίσεις Μακρυά Μου
Ας Ερχόσουν Για Λίγο
Εκείνο Το Τανγκό Τ' Αργεντινό
Για Σένα Βγαίνουν Τ' Άστρα
Λίγες Καρδιές Αγαπούνε
Μια Μεξικάνα
'Οπου Κι' Αν Πας Θα Θυμάσαι