Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Aus der Neuen Welt (Antonin Dvorak)


Καλημέρα αστέρια μου.

Σήμερις, στην σαγκά μας "μεγάλωσα με πιάνο και γαλλικά", θ'ακούσουμε έναν ακόμα καραδίσκαρο από την κίτρινη συλλογή της Deutsche Grammophon.

Το Aus der Neuen Welt περιλαμβάνει δύο συμφωνίες του μεγάλου Τσέχου συνθέτη Antonín Leopold Dvořák. Την Συμφωνία Νο. 8 σε Σολ ματζόρε (G major) και την Νο 9 σε Μι μινόρε, την επονομαζόμενη και Aus der Neuen Welt.
Για τον Dvořák (1841-1904) το νταλικόφωνο έχει ξαναγράψει, οπότε δεν θα επεκταθώ. Θα σας πω λίγα λόγια μόνο για τα δύο αυτά τεράστια έργα.

Η Symphony No. 8 in G major (Op. 88 B. 163) γράφτηκε στα 1889, με την ευκαιρία της εκλογής του συνθέτη στην Ακαδημία Επιστημών, Λογοτεχνίας και Τεχνών της Βοημίας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Φλεβάρη 1890, με διευθυντή ορχήστρας τον ίδιο τον Dvořák. Σε αντίθεση τόσο με την εποχή όσο και με τα υπόλοιπα έργα του συνθέτη, η συμφωνία αυτή είναι αισιόδοξα χαρούμενη και σπιρτόζα. Περιλαμβάνει 4 movements (allegro con brio, Adagio, Allegretto grazioso και Allegro ma non troppo).
Τα όργανα που συμμετέχουν είναι 2 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα, 4 κόρνες, 2 τρομπόνια, τούμπα, τύμπανα και έγχορδα.

Η Symphony No. 9 in E minor (Op. 95 B. 178) είναι η δημοφιλέστερη συμφωνία του Dvořák. Γράφτηκε στα 1893, όταν ο συνθέτης ήταν διευθυντής στο περίφημο National Conservatory of  Music Of America της Νέας Υόρκης (1892-1895). Η συμφωνία παραγγέλθηκε στον συνθέτη από την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 16 Δεκέμβρη 1893 με διευθυντή ορχήστρας τον διάσημο μαγυάρο μαέστρο  Anton Seidi. Έτσι, για την ιστορία, να πούμε, ότι ο Neil Armstrong είχε πάρει μαζί του στο φεγγάρι μιαν ηχογράφηση αυτής της συμφωνίας.
Περιλαμβάνει κι'αυτή 4 movements (Adagio-Allegro molto, Largo, Scherzo-Molto vivace και Allegro con fuoco).
Τα όργανα που συμμετέχουν είναι 2 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα, 4 κόρνες, 2 τρομπέτες, 2 τρομπόνια tenor, 1 μπάσο τρομπόνι, τούμπα, τύμπανα, κύμβαλα, τρίγωνο και έγχορδα.

Η ηχογράφηση που σήμερα σας χαρίζω, είναι μία από τις σπουδαιότερες των δύο αυτών συμφωνιών. Χρονολογείται από τα 1966, ενώ τα τεράστια αυτά έργα εκτελούνται από την Berliner Philharmoniker (Φιλαρμονική του Βερολίνου), υπό την διεύθυνση ενός από τους μεγαλύτερους μαέστρους (αλλά και συνθέτη) όλων των εποχών, του Τσέχου Rafael Kubelik (1914 - 1996).

Symphony No.8 in G major




Symphony No.9 in E minor