Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Στα βράχια της Πειραϊκής



Πολλοί το είχατε ζητήσει κατά καιρούς, πολλές φορές κλωθογύριζε στην καρκάλα μου, είπα πια να το κάνω.
Ένα αφιέρωμα σ'έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους έλληνες στιχουργούς, σ'ένα υπέροχο άνθρωπο, σ'έναν πεισματάρη με τη ζωή. Τόσο που της χάρισε τον θάνατό του σε νεαρότατη ηλικία.
Στον Πυθαγόρα
Έναν πολύ μεγάλο ανάμεσα στους πολύ μεγάλους.

Γεννήθηκε Πυθαγόρας Παπασταματίου, στα 1930, στο Αγρίνιο. Οι γονείς του (μάνα δασκάλα και πατέρας έφεδρος αξιωματικός), γνωρίστηκαν στη Σμύρνη, λίγο πριν την Καταστροφή, και παντρεύτηκαν στη Σάμο. Η Μικρασιατική Καταστροφή επηρέασε βαθειά, από μικρή ηλικία, τον Πυθαγόρα.
Ο πόλεμος τον βρήκε μαθητή στο γυμνάσιο. Στην κατοχή, ο αδελφός του ήταν αντάρτης, ενώ οι δικοί του, από φόβο για τα αντίποινα, είχαν ανέβει σε ορεινές τοποθεσίες του βουνού. Στα 14 του, μπήκε κι'αυτός στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους καταχτητές.
Το γυμνάσιο το τελείωσε μετά την κατοχή και, στα 1949, κατέβηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, μαθητής του μεγάλου Ροντήρη.
Δούλεψε ελάχιστα στο θέατρο, γιατί τον κέρδισε η συγγραφή στίχων και σεναρίων.

Και στίχους έγραψε εκατοντάδες. Που έγιναν τραγούδια στα στόματα των μεγαλύτερων ελλήνων ερμηνευτών, μελοποιημένα από τους μεγαλύτερους συνθέτες. Τραγούδια που αγαπήθηκαν, τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, τραγούδια που δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί που να μην τα έχουν σιγοτραγουδήσει.
Στο διάστημα της σύντομης ζωής του συνεργάστηκε με τους Σπανό, Καλδάρα, Βασιλειάδη, Κατσαρό, Νικολόπουλο, Γαβαλά, Αλεξίου, Καλατζή, Καλογιάννη, Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Μητροπάνο, Λω, Διαμάντη και τόσους άλλους. Θεωρείται ο κατ'εξοχήν στιχουργός του Στέλιου Καζαντζίδη, πράγμα όχι και λίγο.

Στους γιατρούς, που τον συμβούλευαν να κόψει το κάπνισμα, απαντούσε πως ήταν η μεγάλη του απόλαυση. Η οποία και τον έστειλε κει πάνω, νεότατο, στα 49 του χρόνια, στα 1979.

Η επιλογή των τραγουδιών του αφιερώματος ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού άφησα απ'έξω τρεις φορές τόσα. Μία επισήμανση : Η καλύτερη (ίσως) δουλειά του ήταν η Μικρά Ασία, ο δίσκος δηλαδής που έφκιασε παρέα με τον τιτάνα Απόστολο Καλδάρα και που κυκλοφόρησε, εν μέσω χούντας, στα 1972. Απ'αυτό το αριστούργημα παίζω μόνο ένα τραγούδι, το πρώτο του αφιερώματος. Τα υπόλοιπα, υπόσχομαι να τα παίξω όταν τα βρω εκτελεσμένα από άλλον τραγουδιστή. Γιατί στο νταλικόφωνο ακατονόμαστος δεν ξαναπαίζει.

Αυτά και καλό μας σουκού.

Χάρις Αλεξίου - Πήρε Φωτιά Το Κορδελιό
Γαβαλάς/Κούρτη - Κάθε Λιμάνι Και Καημός
Λίτσα Διαμάντη - Δεν Υπάρχει Ευτυχία
Αντώνης Καλογιάννης - Αν Θες Να Μάθεις
Μαρινέλλα - Γιατί Φοβάσαι
Δημήτρης Μητροπάνος - Ήρθα Με τον Βορριά
Καζαντζίδης - Μια Γυναίκα Έφυγε
Τόλης Βοσκόπουλος - Αποκλείεται
Τζένη Βάνου - Έρωτά Μου Ανεπανάληπτε
Κώστας Καρουσάκης - Βάλε Μου Να Πιω
Στράτος Διονυσίου - Αν Ξαναζούσα
Μπιθικώτσης - Έσβησε Το Κερί Μαρία
Πετρή Σαλπέα - Πότε Θα Μπούμε Στον Απρίλη
Αντώνης Καλογιάννης - Κάντε Κουράγιο
Γιάννης Καλατζής - Άσπρα Θα Φορέσω
Γιάννης Πουλόπουλος - Πάμε Για Ύπνο Κατερίνα
Γιάννης Καλατζής - Ο Σταμούλης Ο Λοχίας
Καζαντζίδης - Στα Βράχια Της Πειραϊκής
Βίκυ Μοσχολιού - Απελπισία
Τζένη Βάνου - Ανησυχία