Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Wake up little Susie

Πολλή καλημέρα μας ξεπαγιασμένοι συναγωνιστές.

Έπειτα από πάρα πολύ καιρό, η σαγκά μας "¨ΕΝΑ τραγούδι πες μου ακόμα" επανέρχεται στο νταλικόφωνο δημήτριη (γι'αυτούς που διορθώνουν, πιάστε δουλειά).

Σήμερις θα μιλήσουμε για ένα όμορφο, ανάλαφρο και νεανικό διαμαντάκι. Έτσι για να βγάλουμε ήμερα γούστα και να κεφάρουμε με σύνεση. Ένα τραγουδάκι που γράφτηκε από τη σκοπιά ενός λυκειόπαιδου προς την φιλενάδα του, επίσης λυκειοκόριτσου, πίσω στα αμερικάνικα '50s. Γι'αυτό σας λέω, γρανίτα από λεμόνι η όλη φάση. Δώστε βάση.

Το Wake Up Little Susie γράφτηκε από το country music ζευγάρι των Felice και Boudleaux Bryant, στα 1955. Το τραγούδησαν, χωρίς να το ηχογραφήσουν, αλλά δεν έπιασε στο κοινό τους ή, ακόμα κι'αν έπιασε, δεν ήταν τόσο country όσο θα 'θελε αυτό (το κοινό, πάντα γι'αυτούς που διορθώνουν, έτσι;)
Τότενες, δύο χρονάκια αργότερα, στα 1957 το ηχογράφησε το ξακουστό ντουέτο των Everly Brothers, οι οποίοι, παρότι ξεκίνησαν σαν country, εξελίχθηκαν και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα rock 'n' roll καταιγίδα που ερχόταν με φόρα στο αμέρικα. Αυτή είναι και η original version του τραγουδιού μας. Κυκλοφόρησε σε single στις 2 Σεπτέμβρη του 1957 και, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανέβηκε και θρονιάστηκε στο Νο1 των charts (Billboard και Cash Box), παρότι, σε κάποιες πολιτείες απαγορεύτηκε, επειδής (λέει) οι στίχοι περιείχαν έμμεσα σεξουαλικά υπονοούμενα (έλα μνι στον τόπο σου).




Όπως γίνεται συνήθως με τα σουξεδάκια, το τραγουδάκι μας έτυχε (κι'αυτό) του ανάλογου (και μεγάλου) clopy. Νταξ, αστειεύομαι. Πολλών διασκευών ήθελα να πω. Για πρώτη σας έχω αυτήν του Joe Melson, του αμερικάνου τραγουδοποιού που, όσοι δεν τον ξέρετε, θα σας πω μόνο έναν τίτλο τραγουδιού (που αυτός έγραψε), το Only The Lonely. Roy Orbison...χαλόου...
Η διασκευή είναι του 1958 και συμπεριλήφθηκε στο album του Wake Up Little Susie (1958)




Σειρά παίρνει η πολύ όμορφη διασκευή του εγγλέζικου τρίο The King Brothers, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία (όσο έμειναν και την όποια ιστορία) για τις διασκευές τους. Η ηχογράφηση είναι του 1960.




Επόμενη διασκευή, από τη δεκαετία του '70 και την λατρεμένη της νταλίκας ιταλίδα rocker Suzi Quatro. Ηχογραφήθηκε στα 1973 και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο της ομώνυμο album της ίδιας χρονιάς.



Και θα κλείσω με την καλυτερότερή μου, πλην, φυσικά, της original. Είναι η version των Simon and Garfunkel και είναι από τα early '80s. Είναι μια διασκευή που δεν ηχογραφήθηκε ποτέ σε studio, αλλά μόνο σε live και μόνο μία φορά. Για τις ανάγκες ενός από τα καλύτερα live albums όλων των εποχών (κατ'εμέ έτσι;), το Concert In Central Park (1981). Για όσους ενδιαφέρονται, το διάσημο ντουέτο ξανάπαιξε το διαμάντι μας κατά την διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του, στα 2003-2004, χρονιές κατά τις οποίες οι ίδιοι οι Everly Brothers άνοιγαν τις συναυλίες τους. Δεν υπάρχει όμως (τουλάχιστον μέχρι σήμερις) καμία ηχογράφηση από αυτές.