Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Shadow On The Wall


Καλημέρα σας λουκουμάκια μου.

Σήμερις η νταλίκα θέλει να σας μιλήσει για (άλλη) μία αγαπημένη της. Από κείνες τις αμερικανιδούλες που, σε πείσμα των καιρών, κρατούν ψηλά την σημαία μιας Joan Baez, μιας Patsy Cline, με άλλα λόγια, μιας μουσικής που συνεχίζει να υπάρχει και να μας μαγεύει, παρά την επίθεση των ηλιθίων.

Ο λόγος για την Brandi Carlile
Ίσως το καλύτερο που έχει να καυχιέται η country και folk μουσικές σήμερα σε γυναικεία έκδοση. Και, πάντως, σίγουρα απ'τα καλύτερα.
Γεννήθηκε στα 1981 στο Revensdale της Washington, πράγμα που, δεδομένης της ηλικίας της, θα έπρεπε να την είχε σπρώξει προς την grange της σκηνής του Seattle. Αλλά όχι.
Στα 8 της πρωτοβγήκε στη σκηνή, μαζί με τη μάνα της (Teresa Carlile), ερμηνεύοντας τίποτα λιγότερο από το Tennessee Flat Top Box του Johnny Cash. Για να καταλάβετε.
Στα 15 της έπαιζε ήδη πολύ καλή κιθάρα και συνέθετε δικά της τραγούδια.
Παράλληλα, είχε διαγνωσθεί με διαταραχή ελλειματικής προσοχής, αυτό που οι ψυχολόγοι ερμηνεύουν σε έλλειψη συγκέντρωσης. Παλιά το λέγαμε "υπερκινητικότητα" (ευχαριστώ Βίκυ μας).

Τούτο δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει την επαγγελματική της καριέρα, στα 18 της, παίζοντας σε διάφορα bars του Seattle, με τους δίδυμους αδελφούς Hanseroth.
Στα 2004 υπογράφει το πρώτο δισκογραφικό της συμβόλαιο και, στα 2005, κυκλοφορεί το πρώτο studio album της (Brandi Carlile). Παρότι η μικρά τράβηξε την προσοχή, ο δίσκος της δεν "έτρεξε" όσο έπρεπε. Αυτό θα γίνει με το δεύτερο studio album της (The Story - 2007). Το σουξέ του είναι τέτοιο που, το ομώνυμο τραγούδι θα χρησιμοποιηθεί στην διαφημιστική καμπάνια της General Motors.
Από κει και μετά, η καριέρα της απογειώνεται. Στην αρχή με μπόλικα βραβεία και διακρίσεις. Μετά με μπόλικες προκλήσεις για openong artist σε συναυλίες πολλών και σπουδαίων (Tori Amos, Jonny Lang, Chris Isaak κλπ κλπ).
Στα 33 της έχει ήδη στο ενεργητικό της 4 studio albums, 8 EPs και 3 live albums, ένα από τα οποία είναι και το απίστευτο Live At Benaroya Hall With The Seattle Symphony (2011), το οποίο θα σας παίξω λίαν συντόμως.
Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, ήδη από τα 2002 έχει δημόσια δηλώσει πως είναι λεσβία, συμπληρώνοντας πως "...δεν χρειάζεται να κάνω πολλά για τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, αφού άλλες, πριν από μένα, πάλεψαν και μας έστρωσαν το δρόμο..."
Στα 2012 παντρεύτηκε την αγαπημένη της Catherine στη Βοστώνη ενώ, πριν από τρεις μήνες (Ιούνιος 2014) απέκτησαν και την κορούλα τους Evangeline. Το καταλάβαμε; Ωραία. Προχωράμε.

Και σταματάμε επίσης. Γιατί το να σας περιγράψω εγώ τη μουσική της είναι περιττό. Δώστε της λίγια προσοχή και θα καταλάβετε πως πρόκειται για τεράστια μουσικός.

Throw It All Away
Fall Apart Again
Follow
Closer To You
Happy
Someday Never Comes
Sixty Years On
Late Morning Lullaby
My Song
Josephine
Shadow On The Wall
Pride And Joy
Dreams
If There Was No You
Hard Way Home
That Wasn't Me
A Promise To Keep
I'll Still Be There