Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Nostalgic Moments



Καλημερούδια γλυκούλια μου.
Κανά-δυο φορές η νταλίκα σας έχει μπάσει στον κόσμο της a capell μουσικής (βοκαλισμοί χωρίς μουσικά όργανα), αλλά ποτέ δεν σας έχει παίξει kasi soul, ένας υπο-είδος soul μουσικής που ανθεί στη νότια αφρική και που περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, εκκλησιαστική αλλά και soul, όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε.

Χθες κυκλοφόρησε το Nostalgic Moments από τους The Soils και, μ'αυτή την ευκαιρία, μπορούμε να παίξουμε και τα δύο μαζί. Ποιά δύο; Μα kasi soul a capella βρε!
Και η ευκαιρία είναι μοναδική, αφού αυτό το (πλέον) τρίο, εκτός από καταπληκτικό, είναι και ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει αυτή την στιγμή η kasi soul.

Οι The Soil υπάρχουν από τα 2003 και, αρχικά, ήσαντε πάνω από 25 μέλη, με το όνομα Particles of the Soil. Γνωρίστηκαν στο γυμνάσιο του Soweto, και ήσαντε όλοι μαζί στην a capella χορωδία του. Κάπου στα 2010, κι'αφού πολλοί είχαν αποχωρήσει για να κάνουν άλλα πράγματα, κατέληξαν τέσσερις και, με το όνομα The Soil, ηχογράφησαν το πρώτο studio album τους (The Soil - 2011), το οποίο έγινε πλατινένιο μέσα σε 7 μέρες.
Στα 2012 έμειναν τρεις : Buhlebendalo Mda (φωνητικά), Ntsika Ngxanga (συνθέτης και φωνητικά) και Luphindo Ngxanga (beatbox και φωνητικά). Οι δύο τελευταίοι είναι βιολογικά αδέλφια.
Τώρα, όχι πως είναι τίποτις σημαντικό, οι τρεις τους θεωρούν, πως πρώτο μέλος της μπάντας είναι ο Θεός. Γενικά, είναι θεούσοι. Πράγμα που φαίνεται και σε πολλούς στίχοι τους. Εμένα προσωπικά δεν με νοιάζει. Άλλωστε, λατρεύουμε τα gospel, έτσι δεν είναι;
Πρόκειται για εξαιρετικές φωνές πάντως.
Κι'επειδής χλωμό το κόβω να δούμε τον δίσκο τους σε ελληνικό δισκάδικο, ας τους ακούσουμε τώρα που τους έχουμε.
Για όποιον ενδιαφέρεται, το 'πα και πιο πάνω, ο δίσκος κυκλοφόρησε χθες 22 Σεπτέμβρη.

Unspoken Word
We Are One
Susan
Noma Ungahamba
Streets Of Soweto
Hamba Uyosebenza
Ndibambe Kanje
Before
Andinanto
Asante Sana
Mkhuluwa
Hamba Uyosebenza (reprise)