Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Lucy


Καλημεροβδομάδα λεβεντιές καμαρωτές μου.

Συνηθίζαμε ν'αγαπάμε Luc Besson, κυρίως τις δεκαετίες '80-90, όταν και μας χάρισε μερικές πανέμορφες ταινίες, όπως το Subway, το Le Grand Bleu ή το Leon και Nikita.
Μετά τα ψιλοσκάτωσε κομμάτι, αρχίζοντας τις βαριές αμερικανιές, εκεί που το σινεμά δρα περισσότερο απ'όσο σκέφτεται.
Προσωπικά, έχω σταματήσει να τον παρακολουθώ εδώ και καιρό.
Έτσι, με το άκουσμα της κυκλοφορίας της νέας του ταινίας, δεν σας κρύβω πως κράτησα μικροσκοπικό καλαθάκι. Και, δυστυχώς, δικαιώθηκα.

Στο Lucy o Besson ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή (πια) συνταγή : γνωστοί ηθοποιοί, γυρίσματα σ'ένα σωρό πόλεις στον κόσμο, χαζή δράση, ακόμα πιο χαζή βία και σενάριο χιλιοχρησιμοποιημένο.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα είδος remake του Nikita, στο πολύ πιο χαβαλέ, όπου ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το θηλυκό άγγιγμα για να σαγηνεύσει. Το 'χει κάνει και στο παρελθόν και του πέτυχε. Οπότε, γιατί να μην το ξανακάνει;
Εδώ το plot είναι η ιστορία μιας κοπέλας του λαού, την οποίαν η κινέζικη μαφία μεταμορφώνει σε μία υπερφυσική φονική μηχανή, με τη βοήθεια ενός νέου ισχυρού ναρκωτικού. Νταξ, εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε ένα πράμα.
Πρωταγωνιστούν οι Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Arm Waked και Choi Min-sik
Έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιουλίου 2014 και, ήδη, γνωρίζει τεράστιο σουξέ.

Υπάρχει όμως κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθώ απ'τις ταινίες του Besson. Κι'αυτό δεν είναι άλλο από τα soundtracks τους, τα οποία υπογράφει (σχεδόν όλα) ένας από τους καλύτερους γάλλους συνθέτες (κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Eric Serra
Ειλικρινά, δεν θυμάμαι να μην μου 'χει αρέσει κάποιο απ'αυτά που έχει γράψει. Ξεχωρίζω (βεβαίως βεβαίως) το μαγικό Le Grand Bleu, αλλά κι'όλα τα άλλα είναι τζιτζί.
Ε λοιπόν, το λέω με το χέρι στην καρδιά, ο τύπος ωριμάζει σαν το καλό κρασί.
Αυτό του εδώ το soundtrack, χωρίς καμία υπερβολή, πρέπει να είναι το δεύτερο καλύτερό του, κι'ένα από τα καλύτερα (ορχηστρικά) που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.
Και είναι απ'τα καλύτερά του, γιατί ο Serra επιστρέφει στις μουσικές πηγές του, χρησιμοποιώντας αυτό  που ξέρει καλύτερα, την μελωδική electronica. Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Τόσο, που σε κάνει να δεις μια καρα-βαρετή ταινία μέχρι το τέλος.

First Cells
Mr Wang's Bloody Suite 1-4
Mr Wang's Bloody Suite 5-7
All We Have Done With It
Choose To Reproduce
Inner Fireworks
Lucy Is Going Out Pt.1
Lucy Is Going Out Pt.2
Tingihou Hospital
I Feel Everything
Thank You For Sharing
Taipei Airport
Lucy and The Sniffer Dog
Disintegration
Green Beams
Pleasant Drive In Paris
Sixty Percent Mess
Crossing The Goon Sea
GPS Control
Goons and Guards
Time Is Unity
Blue Injection
Melt Into Matter
Flicking Through Time
Lucy and Lucy
Moonbirth
Origin Of The World
Where Is Lucy
I'm Everywhere