Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ya Nass


Καλημέρα τζουτζουκοτζουτζούκες μου.

Η κυρία, για την οποία σήμερις θέλω να σας μιλήσω, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην ψωροκώσταινα. Κι'αυτό παρότι έχει πίσω της (και παρά τα 38 της χρόνια) μια σχετικά μεγάλη μουσική ιστορία. Και μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική ιστορία. Όχι σε σόλο καριέρα όμως.
Αυτή ξεκίνησε στα 2012. Μέχρι τότε, και από τα 1999 (παρακαλώ), την βρίσκαμε σε μουσικό σχήμα και, για την ακρίβεια, σε ντουέτο. Ας τα πάρουμε όμως απ'την αρχή.

Η Yasmine Hamdan γεννήθηκε στο Λίβανο στα 1976. Είναι συνθέτης, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Στα 1997, κι'ενώ ζούσε ακόμα στην Βυρηττό, μαζί με τον Zeid Hamdan (απλή συνωνυμία) έφτιαξαν τους Soapkills και εξέπληξαν τον αραβικό κόσμο, αφού ήταν οι πιονέροι της underground electronica στην περιοχή. Το πρώτο studio album τους (Bater - 1999) έκανε τρομερή αίσθηση και ταρακούνησε μπόλικους. Μέχρι τα 2005, το ντουέτο κυκλοφόρησε άλλα δύο studio albums, συνεχίζοντας στο ίδιο ακριβώς μουσικό στυλ.
Στα 2006 μετακομίζει μόνιμα στο Παρίσι, όπου αρχίζει να μπλέκεται στα εκεί μουσικά δρώμενα, πρώτα με τους αμερικάνους CocoRosie και μετά με τον συνθέτη-παραγωγό Mirwais, με τον οποία συμμετείχε στην παραγωγή 2 δίσκων της Madonna.
Στο μεταξύ, η Hamdanαρχίζει ν'ασχολείται με τις προσμίξεις electronica με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας της, αλλά και άλλων αραβικών μουσικών. Φαίνεται, μάλιστα, πως βρήκε με τι ακριβώς ήθελε ν'ασχοληθεί.
Στα τέλη του 2010, συναντά τον Marc Collin (από τους Nouvelle Vague) και μαζί αποφασίζουν για το πρώτο προσωπικό της studio album. Αυτό, τελικά, θα κυκλοφορήσει στα 2012 (Yasmine Hamdan) στην Γαλλία και στο Λίβανο ταυτόχρονα. Παρότι θαυμάσιος, ο δίσκος δεν θα τύχει ευρείας αποδοχής κι'αυτό εξαιτίας του ανεπαρκούς promotion της δισκογραφικής.
Γι'αυτό το λόγο, στα 2013, επανακυκλοφορεί από διαφορετικό label, με νέο τίτλο Ya Nass και με την προσθήκη 5 νέων τραγουδιών.
Αυτόν τον μαγικό δίσκο σας χαρίζω σήμερις.
Και υπόσχομαι ν'ακολουθήσει αφιέρωμα σε τούτη την καταπληκτική τσούπρα εν καιρώ.

Εδώ το κατεβάζετε

Deny
Shouei
Samar
Enta Fen, Again
La Mouch
Nediya
Beirut
Aleb
Bala Tantanat
In Kan Fouadi
Hal
Khayyam
Ya Nass