Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Honky Tonk Women

Καλημέρα καλοκαίρια μου.

Σαν χθες, 23 Αυγούστου 1969, ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια της rock μουσικής, το Honky Tonk Women των Rolling Stones αρχίζει μια κούρσα 4 βδομάδων στο Νο1 του αμέρικα. Το πέμπτο συνεχόμενο Νο1 single των Θεών, το οποίο (φυσικά) ήταν Νο1 και στην ινγκλετέρα.
Το διαμάντι αυτό, εκτός του σούπερ-γουάου του, έχει και μερικά ντεσουδάκια, όπως άλλωστε τα περισσότερα διαμάντια.
Γι'αυτό, αλλά και επειδής καιρό είχαμε να κάνουμε ανάρτηση με solo τραγουδάκι, σήμερις θα σας μιλήσω για τις honky tonk γυναίκες.
Κατ'αρχήν, η ιδέα του τραγουδιού δεν είναι τόσο οι γυναίκες αυτές καθαυτές, όσο οι άντρες που θέλουν honky tonk γυναίκες. Για την ιστορία, honky tonk γυναίκα είναι αυτή που συχνάζει σε honky tonk bar, άλλως ειπείν bar όπου ακούγεται αποκλειστικά country μουσική. Και, παραδοσιακά, country μουσική άκουγαν οι cowboys.
Cowboys όμως δεν υπάρχουν μόνο στο αμέρικα. Υπάρχουν σ'όλη την αμερική, κυρίως στη λατινική. Κι'αφού υπάρχουν στη λατινική, υπάρχουν και στην Βραζιλία. Μόνο που εκεί λέγονται gauchos και, μάλλον, δεν συχνάζουν σε honky tonks, αφού η country δεν πρέπει να είναι το τσάι των βραζιλιάνων.
Αυτοί οι gauchos, που λέτε, είναι που ενέπνευσαν τους Jagger και Richards να γράψουν αυτό το διαμάντι. Πράγματι, και οι δυο τους ήταν σε διακοπές, στο Sao Paolo, στα τέλη Δεκέμβρη του 1968 με αρχές Γενάρη 1969. Και τους τη βάρεσε. Και το 'γραψαν.
Κι'όταν γύρισαν στο γιούροπ, το ηχογράφησαν. Αλλά όχι όπως έγινε παγκόσμια γνωστό.
Πράγματι, η πρώτη version ονομάζεται Country Honk, είναι σε εντελώς honky-tonk ρυθμό, με ελαφρά διαφοροποιημένους στίχοι και κυκλοφόρησε στον δίσκο τους Let It Bleed (Δεκέμβρης 1969). Σ'αυτή την version, συμμετέχει, για τελευταία φορά ο σχωρεμένος ο Brian Jones.
Η δεύτερη version, αυτή που όλοι ξέρουμε, χορεύουμε και τραγουδάμε, προήλθε από το πουθενά. Πράγματι, ένα μήνα μετά την ηχογράφηση της πρώτης version, ο Jones εγκαταλείπει τη μπάντα και, στην θέση του, έρχεται ο Mick Taylor. Το δικό του στυλ κιθάρας είναι αυτό που θα γεννήσει την δεύτερη version. Και οι Θεοί γουστάρουν. Και το single βγαίνει στην κυκλοφορία στις 4 Ιουλίου του 1969 και σκίζει χασέδες. Και, για έναν ανεξήγητο λόγο, δεν συμπεριλήφθηκε ποτές σε "κανονικό" studio album, παρά μόνο στο Through The Past, Darkly (Σεπτέμβρης 1969), το οποίο είναι μια compilation από τα late '60s singles τους. Η δε live εκδοχή του πρωτομπήκε στο Get Yer Ya-Ya's Out! (Σεπτέμβρης 1969), λίγο  πριν κυκλοφορήσει το Let It Bleed δηλαδής.

Όπως συμβαίνει με πολλές δεκάδες τραγούδια των Θεών, έτσι κι'αυτό διασκευάστηκε από πάρα πολλούς. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι. Όπως πάντα.
Γι'αυτήν την αναρτησούλα, διάλεξα αυτά που γουστάρω εγώ. Να πω, βέβαια, πως σε σχέση με άλλα τραγούδια τους, τούτο δω έτυχε σχετικά καλής μεταχείρισης.
Για αρχή, κι'αφού ακούσουμε τα δύο original, διάλεξα την διασκευή των Ike και Tina Turner, οι οποίοι την ηχογράφησαν 20 μέρες μετά την κυκλοφορία του επίσημου και την συμπεριέλαβαν στο album τους Nice 'n' Rough (1969).
Μετά, σειρά παίρνει ο αδικοχαμένος αμερικάνος συνθέτης-τραγουδιστής Gram Parsons', ο οποίος το ηχογράφησε στα 1976, ανακατεύοντας και τις δύο versions των Stones και αλλάζοντας ελαφρά τους στίχοι. Η εξαιρετική αυτή διασκευή συμπεριλήφθηκε στην μετά θανατον compilation του Sleepless Nights (1976).
Μετά υπάρχει και μια country version, αυτή του αμερικάνου Hank Williams Jr, ο οποίος την ηχογράφησε στα 1986 και την συμπεριέλαβε στο album του Born To Boogie (1987).
Έπειτα είναι η σειρά της reggae version, από τον τραγουδιστή των UB40 Ali Campbell, ο οποίος την ηγογράφησε στα 2009 και την συμπεριέλαβε στο solo album του Gret British Songs (2010).
Μία από τις ομορφότερες διασκευές είναι η blues version, την οποίαν χρωστάμε στον Taj Mahal, ο οποίος την ηχογράφησε στα 1998 και την συμπεριέλαβε στο καταπληκτικό του album Blue Light Boogie (1999).
Και, τέλος, διάλεξα μια πολύ όμορφη διασκευή από τους Tesla, αμερικάνους ροκάδες, οι οποίοι το ηχογράφησαν στα 2007 και το συμπεριέλαβαν στο album τους Reel To Reel (2007).

Σας κούρασα ε;
Καλή μας Κυριακή

Rolling Stones - Country Honk
Rolling Stones - Honky Tonk Women
Ike and Tina Turner
Gram Parsons'
Hank Williams Jr
Ali Campbell
Taj Mahal
Tesla