Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Hoy Te Vi Pasar (Bachata)


Καλημέρα ανασχηματισμένα μου λουλούδια.

Σήμερις η ανάρτηση της νταλίκας κρύβει μιαν άλλην. Ποιαν άλλη δεν θα σας πω. Θα πρέπει να περιμένετε λιγουλάκι.
Όσο όμως περιμένετε, μπορείτε ν'απολαύσετε (όσοι και όσες) το αφιέρωμά μας σ'ένα μαγευτικο-υπέροχο αλλά παρεξηγημένο είδος μουσικής, ένα από τα πιο χορευτικά (αλλά, θα μου πείτε, και ποιό δεν είναι;) παρακλάδια της latin μουσικής.

Η Bachata μολοταύτα (ε; ε;) δεν είναι ακριβώς latin. Όχι μόνο τουλάχιστον. Είναι μια μουσική που μας έρχεται, στη γέννεσή της, από την Δομινικανή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, από την Καραϊβική.
Γιατί εκεί πρωτοξεκίνησε, στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν εξαπλωθεί (με δυσκολίες, θα το δούμε) σ'όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα μίγμα pan-latin (παναμερικάνικης) μουσικής με πολλά στοιχεία αφρικάνικης αλλά και καραϊβικής μουσικής. Στην αρχή την έλεγαν amargue (κάτι σαν πικρή μουσική), αφού τα θέματά της ήταν κάργα στη ρομάντζα, χωρισμούς, "αγάπη μου που πας", "γιατί μου φεύγεις" και άλλα τέτοια φεγγαρόφωτα. Παρόλα αυτά, η bachata, από τη γέννεσή της μέχρι και τα '80s, θεωρήθηκε μουσική των φτωχών, των κατατρεγμένων και της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα ν'αποκλείεται από τα σαλόνια των Δομινικανών αριστοκρατών.
Από τα 90s και μετά όμως, με την εισαγωγή της ηλεκτρικής κιθάρας στην bachata (αυτό που σήμερα ονομάζεται New York Style), έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, κερδίζοντας εκατομμύρια φαν παντού.
Σ'αυτό βοήθησε και ο χορός bachata, ένας από τους πιο αισθησιακούς latin χορούς που υπάρχουν. Ξέρετε πως γίνονται αυτά. Λίγο dirty dancing κι'όλα παίρνουν το δρόμο τους.

Το μουσικό στυλ της bachata είναι τα τέσσερα τέταρτα (4/4) και μια χαρακτηριστική bachata band αποτελείται (συνήθως) από ηλεκτρική και ρυθμική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, μπόνγκος και γκουίρα (ξέρετε, εκείνο το μεταλλικό μακρουλό percussion πράγμα, που μοιάζει με σουρωτήρι και που τρίβουμε ελάσματα πάνω στις εγκοπές του). Η γκουίρα αντικατέστησε τα μαράκας, γύρω στα '70s.

Τα μάθατε σχεδόν όλα. Τώρα μπορείτε να ακούστε μερικά χαρακτηριστικά διαμαντάκια της bachata, κλείνοντας τα μάτια και σκεφτόμενοι εαυτούς σε μια παραλία του Santo Domingo, παρέα μ'ένα strawberry diquiri.

Εδώ το κατεβάζετε

Luis Vargas - Veneno
Raulin Rodriguez - Arrancame La Vida
Nueva Era - No Puedo Vivir Sin Ti
Kiko Rodriguez - Hoy Te Vi Pasar
Luis Vargas - Ve Y Dile
Toque De Keda - Lamento Boliviano
Kiko Rodriguez - Vete Y Vuelve Oltra Vez
Alex Bueno - Quitame La Vida
Frank Reyes - Asi Es La Vida
Kiko Rodriguez - Quiero Saber De Ti
Frank Reyes - Me Tengo Que Ir
Raulin Rodriguez - Medicina De Amor