Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Beni Dakan





Καλημέρα λεμονανθοί μου.

Για τους προληπτικούς δεν θα πω τίποτα, αφού δεν θα με διαβάσουν, μιας και σήμερα θα μείνουν κλεισμένοι σπίτι τους, χωρίς κινητά, ιντερνέτια και άλλα τέτοια του διαβόλου.
Για τους υποδέλοιποι, σήμερις, επιτέλους, αποφάσισα να κάνω το αφιέρωμα (που είχα υποσχεθεί) σ'ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα ζευγάρια-ντουέτα της μάνας Αφρικής, τους Amadou et Mariam
Για τους φαν των μουσικών μας κοντέινερ, πριν αρκετό καιρό είχαμε παίξει ολόκληρο το Dimanches A Bamako, το album δηλαδής που κυκλοφόρησαν στα 2005 σε συνεργασία με τον Manu Chao. Εκεί είχα γράψει, πως θα τους κάνω αφιερωματάκι.
Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Πρόκειται για συζύγους, από το Μάλι της Αφρικής. Ο Amadou Bagayoko γεννήθηκε στα 1954 και η Mariam Doumbia στα 1958. Έγιναν γνωστοί σαν το "Τυφλό ζευγάρι απ'το Μάλι", αφού και οι δύο είναι τυφλοί.Ο Amadou τυφλώθηκε στα 16 του και η Mariam στα 5 της.
Γνωρίστηκαν στο Ινστιτούτο Νέων Τυφλών του Bamako, όπου συμμετείχαν στην ορχήστρα του.
Από το 1974 (μέχρι και το 1980), ο Amadou συμμετείχε (κιθάρα και φωνητικά) σε μία πολύ γνωστή μπάντα του Μάλι, τους Ambassadeurs du Motel de Bamako.
Από τα 1983 ξεκίνησαν σαν ντουέτο, παίζοντας κυρίως τα blues του Μάλι.
 Σχετικά γρήγορα απέκτησαν φήμη και, στα 1985, μετακόμισαν στην Μπουρκίνα Φάσο κι'από κει στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις. Εκεί είναι που συνάντησαν τον Κύριο Steve Wonder, με τον οποίον ξεκίνησαν παγκόσμιες περιοδείες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, παρότι ξεκίνησαν από τα 1983, το πρώτο τους studio album (Se Te Djon Ye) κυκλοφόρησε στα 1998, αφού, μέχρι τότε, ηχογραφούσαν μόνο σε κασέτες και πομπίνες.
Σήμερα, έτσι για τη φάση, σαν πρώτο μέρος του αφιερώματος, θα σας χαρίσω κομμάτια απ'αυτές τις κασέτες και πομπίνες. Μιαν άλλη φορά, τα υπόλοιπα.
Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 7 studio albums και 3 compilations.

Μέχρι τα  '90s, το μουσικό τους στυλ ήταν ένα λιτό αφρικάνικο στυλ, με την κιθάρα του Amadou και τα φωνητικά και των δύο. Από κει και μετά, πρόσθεσαν στον ήχο τους διάφορα όργανα, όπως ηλεκτρικές κιθάρες, συριακά βιολιά, κουβανέζικες τρομπέτες, ινδικά τάμπλας, και αιγυπτιακά ney, με αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί στο στυλ τους και να δημιουργηθεί αυτό που πολλοί αποκάλεσαν afro-blues.

Τα 'παμε σχεδόν όλα. Πάμε ν'ακούσουμε και να γνωρίσουμε

Εδώ κατεβαίνει

Noumou
Kanasson
A Chacun Son Probleme
Mon Amour
Kobe Ye Watiye
Allah Mana Kossin Ka
Do Be Mangan
Fantani
Beni Dakan
Sirra