Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Senegambie (1)


Καλημέρα άνοιξές μου.

Καιρό τώρα ψαχνόμανε για τούτο δω το αφιέρωμα, σ'έναν από τους πιο αγαπημένους μου αφρικάνους καλλιτέχνες.
Το πρόβλημα όμως ήταν διπλό : από τη μια, ο Ismael Lo δεν έχει άσχημα τραγούδια κι'από την άλλη, όπως σχεδόν όλοι οι αφρικάνοι, όταν ξεκινούν ένα τραγούδι, ξεχνάνε να σταματήσουν, με συνέπεια, το μικρότερο διαμαντάκι να είναι από πέντε λεπτά και πάνω.
Οπότε;

Οπότε το αφιέρωμα θα γίνει σε δύο μέρη, με την επιφύλαξη να υπάρξει κι'άλλο ένα τρίτο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο μουσικό και πρέπει να δώκετε λίγια προσοχή.

Γεννήθηκε στα 1956, στο Dogondoutchi του Νίγηρα, από πατέρα Σενεγαλέζο και μάνα Νιγηριανή. Σε πολύ μικρή όμως ηλικία μετακόμισε στην Σενεγάλη και, συγκεκριμένα, στο Rufisque, μια μικρή πόλη κοντά στο Dakar. Ο πατέρας του, σαν γνήσιος μουσουλμάνος, είχε δύο γυναίκες και 18 παιδιά.
Από πτσιρικάς, έπαιζε μια μονόχορδη κιθάρα, με την οποία διασκεύαζε τραγούδια των διάσημων αμερικάνων της εποχής (Otis Redding, Etta James κλπ) που άκουγε στο ραδιόφωνο.
Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '70, κι'ενώ σπούδαζε στο Σχολείο Τέχνης του Dakar, ένας από τους αδελφούς του, που είχε ένα μικρό club, τον έπεισε ν'ανέβει στην σκηνή. Από κει, τον είδαν και του πρότειναν να συμμετάσχει στο φημισμένο σενεγαλέζικο γκρουπ Super Diamono, από το οποίο θ'αποχωρήσει, στα 1984, για ν'ακολουθήσει σόλο καριέρα.
Μέσα σε έξι χρόνια, θα ηχογραφήσει 5 studio albums και η φήμη του θα εξαπλωθεί σ'όλη την μαύρη ήπειρο. Ήταν τόση η φήμη που, στα 1990, θα υπογράψει συμβόλαιο με την γαλλική δισκογραφική Barclay και θα ηχογραφήσει το πρώτο του studio album στην γαλλία (και έκτο προσωπικό του). Με το δε single του Tajabone (που θα σκίσει χασέδες), ο Lo αρχίζει μια μεγάλη διεθνή καριέρα.
Από το 2006 απέχει από την δισκογραφία, πράγμα περίεργο, αφού συνεχίζει (με τεράστια επιτυχία) τις παγκόσμιες τουρνέ.

Αυτά προς το παρόν.
Αύριο, με το δεύτερο μέρος, θα σας πω την ιστοριούλα του Tajabone.
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πρώτο μέρος.

Jelebi
Jalia
Fa Diallo
Bode Gor
Tadieu Bone
Talibe
M'Barawath
Raciste
Senegambie
Dibi Dibi Rek
Souleymane
Nafanta