Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Cadillac Records


Καλημεροβδομάδα λατρεμένα μου και βαρυστομαχιασμένα μου.

Άντε να το τελειώνουμε με τις γιορτές γιατί καταντάμε κουραστικοί. Έχουμε άλλωστε και σοβαρότερα πράματα να κάνουμε.
Κι'επειδής εμείς δεν πτοούμαστε από δευτέρες του πάσχα, το νταλικόφωνο, πιστό στις συνήθειες (τα ήθη και τα έθιμα), σας έχει για σήμερις πολύ τεφαρίκι πράμα. Σε soundtrack πάντα, έτσι;

Όσοι δεν έχουν δει το Cadillac Records χάνουν. Όχι τόσο για την ταινία σαν ταινία, αλλά γι'αυτά που περιγράφει, για την ιστορία που πραγματεύεται. Την ιστορία του νεότερου αμερικάνικου blues αλλά και τη γέννηση της soul και της R'n'B.
Πράγματι, η συμπαθέστατη αυτή ταινία μας βάζει μέσα στο παραπάνω μαιευτήριο. Μαιευτήρας ο Leonard Chess (μαζί με τον αδελφό του Phil, που κακώς δεν αναφέρεται στην ταινία), αυτός ο πολωνο-εβραίος που, στα 1950, μετονόμασε μια άσημη jazz-black pop δισκογραφική σε Chess Records και άρχισε να ηχογραφεί εκείνους που έμελλε να γίνουν τα ιερά τέρατα των blues-soul-R'n'B : Muddy Waters, Willie Dixon, Chuck Berry, Etta James, Howilin' Wolf κλπ κλπ. Παράλληλα μ'αυτό, η ταινία περιγράφει όλη αυτή τη μαγική μουσική περίοδο μεταξύ των 40s και των 60s.
Ο τίτλος της ταινίας δεν είναι τυχαίος. Στις αρχές της Chess Records, ο Chess πουλούσε τους δίσκους που ηχογραφούσε, μεταφέροντάς τους σε διάφορα σημεία του Chicago, από το πορτ-μπαγκάζ της Cadillac του. Cadillac χάριζε και στους μουσικούς που συνεργάζονταν μαζί του.
Ενημερωτικά να πούμε, πως σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Darnell Martin, πως βγήκε στις οθόνες στις 5 Δεκέμβρη του 2008 και πως πρωταγωνιστούν οι Adrien Brody (Chess), Cedric The Entertainer (Willie Dixon), Jeffrey Wright (Muddy Waters), Eamonn Walker (Howlin' Wolf), Mos Def (Chuck Berry) και η Beyonce Knowles (Etta James). 

Το εξαιρετικά όμορφο του soundtrack είναι πως, ο παραγωγός του, Steve Jordan (γι'αυτούς που ξέρουν, ένας multi-organist συνθέτης και παραγωγός), μάζεψε μια φοβερή και τρομερή ομάδα bluesmen, οι οποίοι αναπαραστούν άκοπα, αβίαστα και αααβασάνιστα τα θρυλικά διαμάντια εκείνης της εποχής. Αν σ'αυτούς προστεθεί και η μαγική ερμηνεία της Beyonce στα θεσπέσια της Etta James (αλλά και η αδελφή της Solange), έχετε πάνω-κάτω την εικόνα.
Το soundtrack διεκδίκησε ένα κάρο βραβεία Grammy, τα οποία τελικά κέρδισε μόνο η Beyonce, αλλά και για Oscar, αλλά έχασε στο νήμα από το Slumdog Millionaire.
Πάντως, για να καταλάβετε για τι soundtrack μιλάμε, φτάνει να σας είπω ότι έμεινε στο Νο1 του Top Blues Album για 48 ολόκληρες βδομάδες, σπάζοντας μπόλικα ιστορικά ρεκόρ.

Κι'επειδής σας κούρασα, πάμε να τ'ακούσουμε, αφού εδώ το κατεβάζει όποιος θέλει.

Jeffrey Wright - I'm A Man
Beyonce - At Last
Mos Def - No Particular Place To Go
Jeffrey Wright - I'm Yout Hoochie Coochie Man
Beyonce - Once In A Lifetime
Raphael Saadiq - Let's Take A Walk
Solange Knowles - 6 O' Clock Blues
Mos Def - Nadine
Mary Mary - The Sound
Little Walter - Last Night
Beyonce - I'd Rather Go Blind
Columbus Short - My Babe
NaS feat. Olu Dara - Bridging The Gap