Τρίτη 15 Απριλίου 2014

American History X


Καλημέρα παιδάκια μου γλυκά και τραγανά.

Κανονικά η νταλίκα παίζει soundtracks κάθε δευτέρα του γιαραμπή, το ξέρω.
Ένεκα όμως η τριήμερη ευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση, εδώ στο άθενς (η οποία πήγε πολύ καλά, αν ενδιαφέρεστε), υπήρχε λίγια κούρασις, οπότε ...

Οπότε σήμερις, τρίτη του γιαραμπή, το νταλικόφωνο πράουντλι πριζέντς το soyndtrack μιας εξαιρετικά επίκαιρης ταινίας.
American History X το όνομά της.
Καθαρά αντιφασιστική ταινία, που σκηνοθέτησε ο Tony Kaye πάνω σ'ένα σκριπτ-σενάριο του David McKenna. Πρωταγωνιστούν ο λατρεμένος μου Edward Norton, και οι Edward Furlong, Stacy KeachElliot Gould και Beverly D'Angelo. Έκανε πρεμιέρα στις 30 Οκτώβρη του 1998.

Πρόκειται για την ιστορία δύο αδελφιών από το Venice της Καλιφόρνια, οι οποίοι μετέχουν σ'ένα κίνημα ναζί. Ο μεγάλος αδελφός, έπειτα από δολοφονία, φυλακίζεται. Μέσα στη φυλακή αλλάζει, ιδεολογικά και ψυχολογικά και, όταν βγαίνει απ'το φρέσκο, προσπαθεί να πείσει τον μικρό του αδελφό ν'αλλάξει κι'αυτός. Πράγμα που καταφέρνει, με τραγικά όμως αποτελέσματα.

Σαν ταινία δεν είναι κι'ότι καλύτερο έχω δει σε σχέση με τον αντιφασισμό-αντιναζισμό. Η αλήθεια να λέγεται. Πολύ κλισεδιά, αν θέτε τη γνώμη μου. Είναι αρκούντως βίαιη, πράγμα που χρειάζεται, μπας και καταλάβουν οι πριαπισμένοι πιτσιρικάδες τι εστί ναζί, αλλά από πιο βαθειά νοήματα δεν...
Όπως και να 'χει, είναι μια ταινία που πρέπει να δουν όλοι.

Στα του soundtrack, έχουμε μια πολύ μεγάλη κυρία μουσικό, την εγγλέζα Anne Dudley (Anne Jennifer Beckingham το πραγματικό της), εξαιρετική πιανίστρια και συνθέτη.
Η μουσική, που συνέθεσε, είναι τόσο γεμάτο εικόνες, που κολλάει στην ταινία σαν δεύτερο δέρμα. Χωρίς υπερβολές. Πολύ μεγάλη μουσική. Με πολλά κλασσικά στοιχεία, αλλά και προσμίξεις ηλεκτρονικής, αφού, τον τελευταίο καιρό, η Dudley ασχολείται όλο και περισσότερο με τα synthesizers. Ακούτε και κρίνετε.


American History X
Assignment
Venice Beach
Playing To Win
People Look at Me and See My Brother
I Had Testified
Stranger at My Table
Putting up a Flag
Raiders
Complications
Starting to Remind Me of You
Right Questions
Patch to Redemption
We Are Not Enemies
Two Brothers
Storm Clouds Gathering
Benedictus