Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Gravity



Καλημέρα σας αστροναυτοναυτίνες μου.

Ένεκα τα Oscars, που έπεσαν αυτή την βδομάδα, η νταλίκα σκέφτηκε ν'αφιερώσει όλη την βδομάδα στις ταινίες που τα κέρδισαν.
Δεν θα μπούμε πάλι στην κουβέντα για το ποιά ταινία τα άξιζε, ποιά πήρε δικαιωματικά κλπ κλπ. Τα 'χουμε ξαναπεί : τις περισσότερες φορές, τα βραβειάκια δίνονται με εμπορικά κριτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ταινιάρες που τσιμπάνε αγαλματάκι.

Ξεκινάμε με την πολυνίκη ταινία, το Gravity.
Μια άθλια αμερικανιά επιστημονικής φαντασίας, που δεν σώζεται ούτε από το cast (George Clooney και Sandra Bullock), ούτε από τα (και καλά) ψυχο-συναισθηματικά περάσματά της. Παραμένει (και θα παραμένει) μια σαχλο-ταινία, η οποία ψιλοσώζεται μόνο από μερικά από τα special effects της (όχι όλα).
Φανταστείτε, ότι το plot είναι γραμμένο από τον μεξικάνο Alfonso Cuarón, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης και ένας από τους παραγωγούς, μαζί με τον γιο του, ένα δευτερό-τριτο σκηνοθέτη επίσης.
Όποιος θέλει, ας πάει να το δει. Εγώ, πάντως, κλαίω την μισή ώρα που χρειάστηκε να την κατεβάσω και να προσαρμόσω τους υπότιτλους.
Να πούμε, πως πρωτοπαίχτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στις 28 Αυγούστου 2013 και έκανε πρεμιέρα στο αμέρικα στις 4 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου.

Ευτυχώς, το Gravity δεν κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας, γιατί δεν θα το άντεχα.
Κέρδισε όμως άλλα 7, ένα εκ των οποίων κι'αυτό του καλύτερου μουσικού score. Κι'εδώ, παρά τις λίγες ενστάσεις μου, συμφωνάω. Γιατί πρόκειται για ένα πάρα πολύ όμορφο soundtrack και γιατί αγαπώ κάργα τον συνθέτη του, τον Steven Price.
Πρόκειται για έναν πιτσιρικά άγγλο συνθέτη, γεννημένο το 1977 στο Nottigham, ο οποίος ξεκίνησε να γράφει μουσικές για ταινίες μόλις στα 2011 (Attack The Block), αλλά που γνώρισε (και δικαίως) την καταξίωση στα 2013, στην αρχή με το υπέροχο soundtrack του The World's End και μετά με το Oscar για το Gravity. Μπράβο και πάλι μπράβο του.
Οι πληροφορίες τον θέλουν να ετοιμάζει ένα νέο soundtrack για την ταινία του σκηνοθέτη του The World's End, Edgar Wright, που θα λέγεται Ant-Man, θα είναι παραγωγή των Walt Disney Studios και θα βγει στο πανί στα 2015. Οψόμεθα.

Για την ώρα, μούζικα.
Τα απότομα κοψίματα στις συνθέσεις δεν είναι πρόβλημα ούτε του player, ούτε του κομματιού. Είναι ηθελημένα από τον συνθέτη, που παίζει μεταξύ της μουσικής και του σιωπηλού κενού του διαστήματος.

Above Earth
Debris
The Void
Atlantis
Don't Let Go
Airlock
ISS
Fire
Paraschute
In The Blind
Aurora Borealis
Aningaaq
Soyuz
Tiangong
Shenzou
Gravity