Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

12 Years a Slave


Καλημέρα λουλούδια μου.

Κι'αφού ξετελέψαμε με τον πολυνίκη των φετινών Oscars, πάμε από σήμερα να δούμε τις σοβαρές ταινίες
Για τουλάχιστον δύο απ'αυτές, η νταλίκα βγάζει καπέλο. Και σαν ταινίες και σαν μουσική.

Η πρώτη είναι τούτη δω, το 12 Years A Slave, που σκηνοθέτησε o μεγάλος άγγλος μαύρος σκηνοθέτης Steve McQueen. Ο ίδιος που, στα 2011, μας χάρισε το τεράστιο Shame.
Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα, που βασίστηκε πάνω στην ομώνυμη "αυτοβιογραφία" του Solomon Northup (1853). Που δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφία, αλλά ένα είδους memoir, το οποίο έγινε σχολικό εικονογραφημένο βιβλίο στα 1953, από τους Sue Eakin και Joseph Logsdon.
Ο Northup ήταν ένας ελεύθερος αφρο-αμερικάνος, τον οποίον απήγαγαν από την Washington, στα 1842 και τον πούλησαν για σκλάβο. Μεταφέρθηκε (από τα "αφεντικά" του) στις φυτείες της Louisiana, απ'όπου απελευθερώθηκε 12 χόνια μετά.

Το sceenplay της μεγάλης αυτής ταινίας το χρωστάμε στον John Ridley, ενώ πρωταγωνιστεί ένας εξαιρετικός νέος άγγλος ηθοποιός, ο Chiwetel Ejiofor, που για μένα άξιζε το Oscar πρώτου αντρικού ρόλου, τουλάχιστον παρέα με τον τελικό νικητή, στην ταινία που θα δούμε αύριο.
Στους υπόλοιπους (πραγματικά δευτερεύοντες) ρόλους βρίσκουμε τους Brad Pitt, Paul Dano, Sarah Paulson, Lupita Nyong'o και Michael Fassbender.
Η ταινία πρωτοπαίχτηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Telluride, στις 30 Αυγούστου 2013, ενώ έκανε πρεμιέρα στις 8 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου στο αμέρικα.
Για όσους δεν την έχουν δει ακόμα, σπεύσατε.

Σε ότι αφορά το soundtrack, να πούμε πως το original score υπογράφει ο πολύς Hans Zimmer, στον οποίον έχουμε αναφεθεί πολλές φορές στο νταλικόφωνο. Πέραν όμως του Zimmer, υπάρχουν μπόλικα μουσικά διαμάντια, που κάνουν το soundtrack μια καταπληκτική συλλογή. Προσωπικά την θεωρώ την καλύτερη (μέχρι στιγμής) για το 2014.
Ακούστε και πείτε μου.

Tim Fain - Devil's Dream
John Legend - Roll Jordan Roll
Gary Clark Jr. - Freight Train
Tim Fain and Caitlin Sullivan - Yarney's Waltz
Alabama Shakes - Driva Man
David Hughey and Roosevelt Credit - My Lord Sunshine
John Legend feat. Fink - Move
Hans Zimmer - Washington
Gary Clark Jr. - (In The Evening) When The Sun Goes Down
Alicia Keys - Queen Of The Field
Hans Zimmer - Solomon
Laura Mvula - Little Girl Blue
Chris Cornell - Misery Chain
Topsy Chapman - Roll Jordan Roll
Tim Fain - Money Musk
Cody ChesnuTT - What Does Freedom Mean (To A Free Man)