Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Das Leben der Anderen (The Lives of Others)


Καλημεροβδομάδα αγάπες μου.

Στην δευτεριάτικη σαγκά μας "ακούμε ταινίες", η νταλίκα σήμερις θα σας μιλήσει για μια πολύ-πολύ όμορφη ταινία με μια ακόμα πιο πολύ-πολύ όμορφη μουσική.
Συμβαίνουν κι'αυτά.

Το Das Leben der Anderen είναι ένα πασίγνωστο γερμανικό δράμα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός πολλά υποσχόμενου γερμανού σκηνοθέτη, του Florian Henckel von Donnersmarck.
Πρωταγωνιστούν οι Ulrich Muhe, Martina Gedeck, Sebastian Koch και Ulrich Tukur.
Έκανε πρεμιέρα στις 26 Μάρτη 2006 και, εκτός από το Oscar καλύτερης ταινίας, σάρωσε τα βραβεία σε όποιο film festival πήρε μέρος.

Το plot στριφογυρίζει γύρω από το πρακτοριλίκι σην Ανατολική Γερμανία του 1984. Μόνο που, πίσω από το πρακτοριλίκι, κρύβονται γκομενοδουλειές, αλλά και μερικές πικρές αλήθειες γύρω από τα ανατολικο-ευρωπαϊκά καθεστώτα.
Σε περίληψη, για όσοθς δεν την έχουν δει, ένας ανώτερος αξιωματικός της Stasi (μυστικές υπηρεσίες της Αν. Γερμανίας) βάζει κοριούς και παρακολουθεί το διαμέρισμα ενός ανατολικο-γερμανού, ο οποίος "κατηγορείται" για κατασκοπία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού, στην ουσία, η παρακολούθηση στήθηκε από τον υπουργό πολιτισμού, επειδή ο "παρακολουθούμενος" τα έχει με μία ηθοποιό, η οποία τα έχει και με τον υπουργό. Ο τελευταίος χρησιμοποιεί την κατασκοπία για να εξολοθρεύσει τον αντίζηλο.
Και η συνέχεια επί της οθόνης...

Το soundtrack της ταινίας είναι από τα ομορφότερα που έχω ακούσει. Υπογράφεται από δύο εξαιρετικούς συνθέτες. Από τον γνωστό μας (πια) λιβανεζο-γάλλο Gabriel Yared και τον πρωτοεμφανιζόμενο (σε μουσικές ταινίας) Stephane Moucha.
Οι δυο τους έκαναν παπάδες. Κι'αν από τον Yared το περιμέναμε, ο Moucha μας εξέπληξε θετικά.
Απόλυτο ταίριασμα των εικόνων με τις νότες, καταπληκτικά μουσικά συναισθήματα.

Κατεβάστε το εδώ

Die Unsichtbare Front
HGW XX7
Linienstrabe
Der Verrat
Das Leben Der Anderen
Die Sonate Vom Guten Menschen
IM Martha
Gesichter Der Liebe
Georg Dreyman, Der Dichter