Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Dallas Buyers Club


Καλημέρα σινεφίλ μου.

Σήμερις, συνεχίζοντας με τα soundtracks των οσκαρονικητών, το νταλικόφωνο πράουντλι πριζέντς την καλύτερη όλων και μάλιστα μακράν.
Που ναι μεν πήρε μόνο δύο αγαλματάκια, αλλά τι τα θες; Τα 'παμε και πριν λίγες μερούλες.

Μιλάω για το Dallas Buyers Club, την ταινιάρα του Jean-Marc Vallée, η οποία κέρδισε το Oscar Α' Αντρικού Ρόλου (με τον τιτανοτεράστιο Matthew McConaughey) κι'αυτό του Β' Αντρικού Ρόλου (με τον εξίσου θαυμάσιο Jared Leto). Στους άλλους ρόλους βρίσκουμε τους Jennifer Garner, Denis O'Hare και Steve Zahn.
Πρόκειται για την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας. Απ'την αρχή μέχρι το τέλος.
Το Dallas Buyers Club είναι μια παράνομη εταιρία, που έστησε ο Ron Woodroof, στα 1985, με σκοπό να εισάγει παράνομα από το Μεξικό δύο φάρμακα, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον αμερικάνικο ΕΟΦ, αλλά που τον βοηθούν να καλυτερεύσει, μιας και διαγνώστηκε με AIDS και οι γιατροί του έδωσαν 1 μήνα ζωής.
Μπαίνοντας στο πρόγραμμα για AZT, ο ηλεκτρολόγος-καουμπόης (και φριχτά ομοφοβικός) Ron, αφενός βλέπει πως το φάρμακο τον σκοτώνει (αυτόν και όλους τους υπόλοιπους) και αφετέρου γνωρίζει την τζάνκι τρανσέξουαλ Rayon, την οποία, με τον καιρό, θα κάνει συνέταιρο στην εταιρία.
Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή, η αστυνομία θα πάρει πρέφα το νταλαβέρι, η Rayon θα πεθάνει και ο Ron, πριν πεθάνει κι'αυτός στα 1992 (7 ολόκληρα χρόνια πιο πολύ απ'όσο του 'χε διαγνωστεί), θα έρθει κοντά σε gay, λεσβίες και τρανς και θα μάθει να τους σέβεται σαν ίσους προς ίσο.
Και η συνέχεια επί της οθόνης, για μια ταινία που, όσοι δεν την δείτε, θα χάσετε τα μάλα.
Ξεκίνησε να προβάλλεται σε περιορισμένες αίθουσες στις 7 Σεπτέμβρη 2013, ενώ η επίσημη πρώτη του έγινε την 1η Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.
Προσωπικά λάτρεψα.

Όπως ακριβώς λάτρεψα και το soundtrack. Μία μαγική επιλογή τραγουδιών, έγνωστα τα περισσότερα στο πλατύ κοινό, αλλά υπέροχα.
Ακριβώς (μα ακριβώς) στο πνεύμα της ταινιάρας.
Πριν τ'ακούσουμε, να σας πω, ότι στην ταινία ακούγονται και καμιά δεκαριά άλλα, τα οποία όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στο original soundtrack.

Shuggie Otis - Sweet Thang
The Airborne Toxic Event - Hell And Back
Blondfire - Life Of The Party
Fitz And The Tantrums - The Walker
Tegan And Sara - Shudder To Think
Neon Trees - Mad Love
Portugal, The Man - Main Man
Capital Cities - Stayin' Alive
Awolnation - Burn It Down
The Manchester Orchestra - After The Scripture
30 Seconds To Mars - City Of Angels
T Rex - Main Man
T Rex - Life Is Strange