Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Blue Jasmine


Καλή σας μέρες αγάπες μου.
Απ'ότι μαθαίνω, σήμερα είναι η μέρα, γιορτή (ή ότι άλλο θέτε) της γυναίκας.
Μία δηλαδής από τις πολλές που έχουν εφεύρει αυτοί που θένε να κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στην βλακεία μας. Είτε αυτοί είναι λουλουδοπώλες, είτε κοσμηματοπώλες, είτε ιδιοκτήτες μπαρο-φαγάδικων.
Η γυναίκα (όπως και ο άντρας, η μητέρα, ο πατέρας ή ο έρωτας) δεν έχουν την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης μέρας να γιορτάσουν. Αν ζουν και αγωνίζονται, γιορτάζουν κάθε μέρα. Η δε γυναίκα, ειδικά, είναι από μόνη της ευλογία. Οπότε...

Οπότε, σήμερις, κλείνοντας το αφιέρωμα στα Oscars, η νταλίκα θα σας μιλήσει για μια ταινία που έχει στο κέντρο της την γυναίκα.
Να ξεκαθαρίσω όμως, πρώτα, κάτι. Θεωρώ τον Woody Allen έναν μετριο-κακό σκηνοθέτη. Όταν θα με πιάσουν και μένα (κάποια στιγμή) τα νευρωτικά μου, όταν θ'αποφασίσω ν'ασπαστώ την θολο-κουλτούρα του "δεν-πειράζει-που-δεν-καταλαβαίνω-γρι-φτάνει-να κάνω-εντύπωση", τότε ίσως ξαναδώ μερικές ταινίες του, έτσι για το γαμώτο. Μέχρι τότε, μακρυά κι'αγαπημένοι.

Το Blue Jasmine (ή Θλιμένη Τζασμίν επί το ελληνικότερον) είναι άλλο ένα σαχλο-δράμα του Allen, που έχει να κάνει και αυτό με την ψύχωσή του για τη Νέα Υόρκη.
Χοντρά-χοντρά, πρόκειται για την ιστορία μιας κοινωνικής-party animal γυναίκας (από το Manhattan βεβαίως βεβαίως), η οποία πτωχεύει και μένει άστεγη, πάει να βρει την αδελφή της στο San Francisco, γνωρίζεται μ'έναν χήρο που πάει για γερουσιαστής και, τελικά, καταλήγει στο παγκάκι ενός πάρκου να μονολογεί τις μιζέριες της.
Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα οι ταινίες του Allen είναι σαν ....τις ταινίες του Allen : αν έχεις δει μία, τις έχεις δει όλες. 
Ενιγουέι (που λέμε και στο Λασίθι), την ταινία (κατ'εμέ) σώζει η ερμηνεία της θεάς Cate Blanchett (Oscar Πρώτου Γυναικείου Ρόλου). Στους άλλους ρόλους βρίσκουμε τους Alec Baldwin, Louis C.K., Sally Hawkins και Bobby Cannavale.
Έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιουλίου 2013.

Αναφορικά με το soundtrack, η ταινία μπαίνει στην κατηγορία μας "μάπα βλέπω - μαγεία ακούω", μιας και πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή jazz-blues διαμαντιών, με ολίγη από μοντέρνα remixes. Πρέπει άλλωστε να πούμε, ότι στις περισσότερες ταινίες του (φιλόμουσου και μουσικωμένου) Allen, η μουσική είναι από πολύ καλή έως εξαιρετική. Η αλήθεια να λέγεται.
Και προς απόδειξιν...

Louis Armstrong and The All Stars - Back O ' Town Blues
Jimmie Noone - Blues My Naughty Sweetie Gives To Me
Conal Fowkes - Blue Moon
King Oliver - Speakeasy Blues
Lizzi Miles and Sharkey's Kings of Dixieland - A Good Man Is Hard To Find
Julius Block - Great White Day
Louis Armstrong - Aunt Hagar's Blues
Dj Aljaro - The Vision
Mezzrow - Bechet Septet - House Party
Julius Block - Yaucht Club
 Bichu, Gussy G and Kully B - Out On The Town
Stephen Emil Dudas - Average Joe
Bob Bradley - Human Static
Meriya and Raul Medina - Miami Sunset Bar
Paul Abler - Ipanema Breeze
Andrew Bojanic - Welcome To The Night
Trixie Smith - My Baby Sends Me
David Chesky - Love Theme