Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

We Shall Overcome (The Seeger Sessions)


Καλημέρα καλά μου παιδιά.

Όσο ετοιμάζεται το αφιέρωμα στον Κύριο Pete Seeger, κι'όσο ψάχνω, τόσο ξαναθυμάμαι πράγματα γι'αυτόν. Υπέροχα πράγματα. Μουσική γεμάτη εικόνες και χρώματα. Τραγούδια που 'χουν μείνει για πάντα πάνω μας, σαν χαραγμένα με μαχαίρι.

Εν αναμονή λοιπόν, η νταλίκα θέλει σήμερα να σας μιλήσει για έναν ακόμα πολύ μεγάλο δίσκο.
Ένα μαγικό tribute στον Seeger από έναν εξίσου μεγάλο αμερικάνο, τον Bruce -The Boss- Springsteen.
Για όσους δεν tο ξέρετε, το We Shall Overcome - The Seeger Sessions είναι ένας από τους καλύτερούς του δίσκους. Κι'έχει πάρα πολλούς καλούς.
Πρόκειται για τον 14ο κατά σειρά δίσκο του, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2006, αλλά που είναι αποτέλεσμα μιας δεκάχρονης σχεδόν δουλειάς του Αφεντικού.
Πρόκειται για τον μοναδικό (μέχρι σήμερα) δίσκο του που δεν περιέχει δικά του τραγούδια. Πράγματι, ο δίσκος περιέχει 12 διαμάντια, των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι πως τα έχει τραγουδήσει όλα ο Pete Seeger. Όχι δικά του όμως. Που τα έχει ερμηνεύσει. Για την ακρίβεια, κανένα δεν είναι δικό του. Είναι παραδοσιακά folk αμερικάνικα διαμάντια, που δούλεψε και τίμησε ο μεγάλος αμερικάνος ακτιβιστής.

Το μαγικό ταξίδι αυτού του δίσκου ξεκίνησε στα 1997, όταν το Αφεντικό ηχογράφησε το We Shall Overcome για έναν δίσκο-tribute στον Seeger (Where Have All The Flowers Gone : The Songs Of Pete Seeger). Το τραγούδι άρεσε πολύ στην δεκάχρονη (τότε) κόρη του, πράγμα που τον έκανε ν'αποφασίσει ν'ασχοληθεί περισσότερο.
Πολύτιμη βοηθός του υπήρξε η Soozie Tyrell, το καταπληκτικό αυτό βιολή της μπάντας του, των E Street Band, η οποία τον βοήθησε να μαζέψει μουσικούς από τη Νέα Υόρκη και του New Jersey και να ηχογραφήσουν στο προσωπικό studio του Αφεντικού, στην φάρμα του στο New Jersey. Για χάρη του δίσκου, αυτή η αυτοσχέδια μπάντα ονομάστηκε The Sessions Band.

Τι άλλο να σας πω; Ακούστε το απλά και θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε.
Α ναι. Κέρδισε και το Grammy καλύτερου παραδοσιακού folk album του 2007.

Old Dan Tucker
Jesse James
Mrs. McGrath
O Mary Don't You Weep
John Henry
Erie Canal
Jacob's Ladder
My Oklahoma Home
Eyes On The Prize
Shenandoah
Pay Me My Money Down
We Shal Overcome