Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Singles


Καλημεροβδομάδα χειμωνολούλουδά μου.

Άλλη μια Δευτέρα του γιαραμπή στις πλάτες μας, άλλο ένα soundtrack στο νταλικόφωνο.
Soundtrack της κατηγορίας "ταινία κακή, μουζίκα θεϊκή".

Στα τέλη των '80s με αρχές 90s, στο δυτικό αμέρικα ανατέλλει μια νέα μουσική σκηνή, μια σκηνή από τις καλύτερες που είδαν το φως τα τελευταία πενήντα (τσε βάλε) χρόνια, το grunge.
Τα 'χουμε ήδη πει και θα τα πούμε ακόμα πολλές φορές γι'αυτό.
Έχουμε επίσης ξαναπεί, πως, πολλές φορές, ο κινηματογράφος χρησιμοποιείται σαν όχημα για να προμοτάρει-προωθήσει από ηθοποιούς και τραγουδιστές μέχρι γεγονότα και κινήματα.
Μια τέτοια περίπτωση έχουμε κι'εδώ.
Μια ταινία που μόνο λόγο ύπαρξης έχει το να κάνει γνωστό στον κόσμο τη μουσική σκηνή του Seattle, το grunge. Γι'αυτό και σαν ταινία είναι κακή. Όχι κάκιστη, αλλά κακή.

Το Singles περιγράφει τις ζωές μιας ομάδας νεαρών ανθρώπων, που ζουν σ'ένα μπλοκ κατοικιών του Seattle στις αρχές της δεκαετίας του '90. Γκαρσόνες, μουσικοί (grunge βέβαια) και διάφορων άλλων χαρακτήρων, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον. Μιας και το ενδιαφέρον είναι η μουσική.
Σκηνοθετήθηκε από τον Cameron Crowe, έκανε πρεμιέρα στις 18 Σεπτέμβρη 1992 και πρωταγωνιστούν οι Matt Dillon, Campbell Scott, Bridget Fonda και Kyra Sedgwick.
Άλλα γι'αυτή την ταινία δεν έχουμε να πούμε, εκτός, ίσως, από το ότι, για τον ρόλο της Janet, ο σκηνοθέτης, πριν καταλήξει στην Fonda, είχε βολιδοσκοπήσει άλλες ηθοποιούς (Jeniffer Jason Leigh, Jodie Foster, Mary Stuart Masterson κ.α.), οι οποίες όμως αρνήθηκαν.
Να πούμε επίσης, ότι στην ταινία κάνουν εμφάνιση (cameo - παίζοντας δηλαδής τους εαυτούς τους) οι Stone Gosard, Eddie Vedder και Jeff Ament (των Pearl Jam, που τότε που γυρίστηκε η ταινία ήταν ακόμα Mookie Blaylock), αλλά και ο Chris Cornell (των Soundgarden).

Όπως θα καταλάβατε, το soundtrack ξεχειλίζει grunge, αφού αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της ταινίας. Να σας πω επίσης, πως αυτό το πανέμορφο soundtrack έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής της grunge στον υπόλοιπο κόσμο.
Θα βρούμε μέσα τις μεγάλες μπάντες της σκηνής του Seattle (Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden,  Mother Love Bone και άλλους), διάσημους μουσικούς από το Seattle, όπως ο Jimi Hendrix, αλλά και τους Smashing Pumpkins από το Σικάγο.
Αν ψάχνετε μια εξαιρετική συλλογή grunge, αυτόν τον δίσκο τον χρειάζεστε απεξάπαντος.
Αν πάλι όχι, καλή καρδιά.

Alice In Chains - Would?
Pearl Jam - Breath
Chris Cornell - Seasons
Paul Westerberg - Dyslexic Heart
The Lovemongers - The Battle Of Evermore
Mother Love Bone - Chloe Dancer / Crown Of Thorns
Soundgarden - Birth Ritual
Pearl Jam - State Of Love And Trust
Mudhoney - Overblown
Paul Westerberg - Waiting For Somebody
The Jimi Hendrix Experience - May This Be Love
Screaming Trees - Nearly Lost you
The Smashing Pumpkins - Drown