Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Symmetry of 6's


Καλημέρα λατρεμένοι μου.

Σήμερα στο νταλικόφωνο θ'ακούσουμε κάτι περίεργα όμορφο. Περίεργα, γιατί το μουσικό ύφος είναι γοητευτικά απροσδιόριστο και όμορφο, γιατί είναι όμορφο.
Όχι πολύ όμορφο. Αλλά όσο πρέπει όμορφο.

Οι Kilimanjaro Darkjazz Ensemble είναι ένα σεξτέτο, το οποίο αποτελείται από μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι.
Στην αρχή ήταν ντουέτο από δύο ολλανδούς συμφοιτητές στην Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, τον Jason Köhnen (aka Bong-Ra) και τον Gideon Kier. Αυτοί οι δύο, στα 2000, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να διασκευάσουν μουσική από ταινίες του βωβού κινηματογράφου και, ειδικότερα, τον Nosferatu (του F.W. Murnau) και το Metropolis (του F. Lang).
Στα 2004, και με αφορμή την ηχογράφηση του πρώτου (ομώνυμου) studio album, προστέθηκαν η εγγλέζα Hilary Jeffery (τρομπόνι) και η ελβετή Nina Hitz (τσέλο) και το σχήμα έγινε κουαρτέτο.
Στα 2006 πήραν την τελική τους μορφή (σεξτέτο) με την προσθήκε του Eelco Bosman και της τραγουδίστριας Charlotte Cegarra.

Από τα όργανα, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει, ότι οι KDE παίζουν jazz. Κι'από το όνομα θα μου πείτε. Αλλά (το περίεργο που σας έλεγα πιο πάνω) δεν είναι ακριβώς έτσι. Οπωσδήποτε υπάρχουν στοιχεία jazz αυτοσχεδιασμών στη μουσική τους, αλλά το ύφος τους είναι πολύ πιο κοντά στην ατμοσφαιρική electronica παρά σε οτιδήποτε άλλο. Όπως και να 'χει, αυτό που βγάζουν είναι όμορφο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τίμια πράματα.

Μέχρι σήμερα, οι KDE έχουν κυκλοφορήσει 4 studio albums και 6 ΕΡ, ενώ κυκλοφορούν και μπόλικα remixes. Υπάρχει επίσης ένα bootleg live, πάρα πολύ καλό, το οποίο θα σας το χαρίσω ολόκληρο εν ευθέτω χρόνω.

Και κάτι τελευταίο. Παράλληλα με το KDE, μπορεί να βρείτε (αν ψάξετε) και τους The Mount Doomjazz Corporation. Μη μασάτε όμως. Οι ίδιοι είναι, απλά προστίθενται κατά καιρούς και μερικοί άλλοι μουσικοί και παίζουν doom jazz και drone.

Τώρα που τα μάθατε (σχεδόν) όλα, δώστε λίγια προσοχή. Αξίζουν.

The Nothing Changes
Parallel Corners
Guernican Perspectives
Serpent
Shadows
Symmetry Of 6's
Twisted Horizons
Embers
Seneca
Les Etoiles Mutantes
White Eyes
 Cotard Delusion
All Is One

KDE.mp3