Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Revolution 909


Καλημερούδια ζουζουνάκια μου.
Προχτές δόθηκαν στο αμέρικα τα Grammy.
Χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι, θα μου πείτε, αν είστε του Καίμπριτζ (ή η Φατμέ στο ιτς τζαμί, αν είστε της Οξφόρδης). Και δεν θα 'χετε και τελείως άδικο, μιας και όλα αυτά τα βραβεία σπανιότατα πάνε σ'αυτούς που τ'αξίζουν πραγματικά.
Αλλά αυτή τη φορά πήγαν.

Και η νταλίκα, άλλο που δεν ήθελε, αρπάζει την ευκαιρία, για να σας χαρίσει ένα αφιέρωμα σε μία από τις μεγαλύτερες electronica μπάντες, τους θριαμβευτές των φετινών Grammy, τους υπέροχους φραντσέζους Daft Punk με τ'όνομα.

Πρόκειται, στην ουσία για ντουέτο, που αποτελείται από τους Guy-Manuel de Homem-Christo (δεν κάνω πλάκα) και Thomas Bangalter (συμμαθητές από το λύκειο), που κάπου στα 1993, αποφάσισαν πως το σχήμα στο οποίο ανήκαν (Darlin') δεν τους γέμιζε. Και κάθησαν και το σκέφτηκαν κι'αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνοι τους. Και εύγε τους.
Και στα 1997, με το πρώτο studio album τους (Homework), αποκτούν αμέσως δόξες και τιμές, με την μαγική electronica μουσική τους άποψη.
Πρόκειται για φανατικούς του live, αφού από τα 1993 έχουν δώσει αμέτρητες (στην κυριολεξία) συναυλίες σ'όλο τον γνωστό κόσμο.
Από την άλλη, το πόσο πολύ τους ενδιαφέρει η ζωντανή επαφή με τον κόσμο, φαίνεται και από το γεγονός, ότι 20 και βάλε χρόνια στο μουσικό προσκήνιο, έχουν κυκλοφορήσει όλους κι' όλους 4 studio δίσκους (έναν κάθε πέντε χρόνια δηλαδής). Και πολλά live βέβαια, αλλά και δύο υπέροχα remix albums.

Αυτό που τους κάνει και ξεχωρίζουν, είναι η πολύ ξεχωριστή άποψη που έχουν για την electronica, μιας και, πριν αποφασίσουν να κολυμπήσουν στα περίεργα νερά της, ήταν φανατικοί της rock αλλά και της garage (Rolling Stones, The Stooges κλπ), ήχους που ενσωμάτωσαν στις δημιουργίες τους.
Από την άλλη, λάτρευαν τους μετρ της electronica, αλλά, όπως λένε και οι ίδιοι (και ισχύει), δεν αντέγραψαν ποτέ.

Όπως είπα και στην αρχή, τα φετινά Grammy τα σάρωσαν με τον δίσκο τους Random Access Memories, που κυκλοφόρησε στα 2013.
Κι'όπως πάντα, σας κούρασα με τσι φλυαρίες.
Πάμε κατ'ευθείαν στη μουζίκα, αφού σας πω, ότι η επιλογή ήτο ιδιαζόντως δυσχερής, για έναν και μόνο λόγο : μ'αρέσουν όλα!

Get Lucky
Motherboard
Around The World
Revolution 909
Burnin'
Superheroes
High Fidelity
Digital Love
Da Funk
Robot Rock
The Prime Time Of Your Life
Harder, Better, Faster, Stronger
Television Rules The World

D.P..mp3