Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

American Industrial Ballads



Καλημερούδια αγωνιστές μου.
Άργησε λίγο ο νέος χρόνος ν'αρχίσει να παίρνει από κοντά μας αγαπημένους, αλλά το ξεκίνησε μ'έναν πολύ μεγάλο.
Προχθές, 27 Γενάρη 2014, πέταξε μακρυά ο Pete Seger, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές της folk μουσικής, ο μεγαλύτερος protest singer (παέα με τον Woody Guthrie), μία από τις εμβληματικότερες μορφές του μουσικού ακτιβιστικού κινήματος της αμερικής.
Έφυγε πλήρης ημερών (95), εμπειριών και καταξίωσης.

Έφυγε, αφήνοντας κληρονομιά και παρακαταθήκη μερικά από τα πιο όμορφα folk τραγούδια, μερικά από τα πιο τσεκουράτα τραγούδια για την εργατιά.
Δεν έγραψε όμως μονάχα ακτιβιστικά τραγούδια.
Αθάνατες θα μείνουν οι μουσικές περιγραφές του για ολάκερη την αμερικάνικη εξοχή, τα απέραντα λιβάδια, τους αφόρητα ευθείς δρόμους, τις γελαδάρισσες και τους farmers του deep south.

Σήμερα όμως, με αφορμή τον χαμό του, το νταλικόφωνο, σε πρώτη φάση, θέλει να σας χαρίσει έναν αμιγώς πολιτικό του δίσκο. Ίσως τον σημαντικότερό του. Πάντως, έναν ιστορικό δίσκο.

Ο American Industrial Ballads είναι, όπως το λέει και ο τίτλος του, το ευαγγέλιο της αμερικάνικης εργατικής τάξης των '50s. 24 ύμνοι του Seeger για την άναρχη βιομηχανοποίηση της αμερικάνικης οικονομίας, η οποία μετέτρεψε εκατομμύρια ανθρώπων σε παραγωγικό κιμά.
Και μιλάει για όλους : από την εργάτρια στα υφαντουργεία μέχρι τον εργάτη των ορυχείων και από τον αγρότη μέχρι τον εργάτη στον σιδηρόδρομο. Χωρίς φυλετικές διακρίσεις και εξαιρέσεις.

O υπέροχος αυτός δίσκος ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στα 1954. Το εξώφυλλο που βλέπετε, είναι η επανέκδοσή του, στα 1956. Επανακυκλοφόρησε στα 1992, και σε cd, με διαφορετικό όμως εξώφυλλο, αυτό που δείχνει μια εργάτρια της κλωστουφαντουργίας, ένα εξώφυλλο που έγινε all time classic. Το αυθεντικό όμως, είναι το παραπάνω στην φωτογραφία μας.

Περισσότερα για τον Κύριο Pete Seeger στο μεγάλο αφιέρωμα, που σύντομα θα παίξει στο νταλικόφωνο.

R.I.P.


Peg And Awl
The Blind Fiddler
The Buffalo Skinners
Eight Hour Day
Hard Times In The Mill
Roll Down The Line
Hayseed Like Me
The Farmer Is The Man
Come All You Hardy Miners
He Lies In The American Land
Casey Jones
Let Them Wear Their Watches Fine
Cotton Mill Colic
Seven Cents Cotton And Forty Cents Meat
Mill Mother's Lament
Fare Ye Well
Beans, Bacon And Gravy
The Death Of Harry Simms
Winsborro Cotton Mill Blues
Ballad Of Barney Graham
My Children Are Seven In Number
Raggedy
Pittsbourgh Town
Sixty Per Cent