Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Apocalypto


Καλημεροβδομάδα αγάπες μου.

Μετά από αρκετές μερούλες απουσίας, το νταλικόφωνο και παλι εδώ.
Είχαμε δουλειές βλέπετε.
Και απανωτά ξενύχτια.
Οπότε, κάναμε ένα break που λέμε και στο Καμινάκι (Λασιθίου Κρήτης).

Κι'επειδής είναι Δευτέρα του γιαραμπή, η νταλίκα σας πάει σινεμά.
Τώρα, για να λέμε την μαύρη αλήθεια, η σημερινή ταινία είναι από τις "δύσκολες". Αλλά, ταυτόχρονα, από τις πιο όμορφες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Κι'αυτό, παρότι η νοτιο-λατινική αμερική (και η ιστορία της) δεν με συγκινούν ιδιαίτερα. Αφρικανός γαρ.

Το Apocalypto είναι η τέταρτη ταινία του Mel Gibson σαν σκηνοθέτης-παραγωγός. Και μάλλον η καλύτερή του, μαζί με το Braveheart. Γράφτηκε από τον ίδιο και τον ιρανο-αμερικάνο συγγραφέα Farhad Safinia, έκανε πρεμιέρα στις 8 Δεκέμβρη 2006 και πρωταγωνιστούν οι Rudy Youngblood, Raoul Trujillo, Mayra Serbulo και Gerardo Taracena.
Το plot διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα, εποχή που η αυτοκρατορία των Mayas έχει αρχίσει να παρακμάζει, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον ερχομό των ισπανών κατακτητών. Παρακολουθούμε την περιπέτεια ενός χωρικού της ζούγκλας, το χωριό του οποίου λεηλατήθηκε από τον στρατό των Mayas, ο ίδιος δε πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στην πρωτεύουσα, με σκοπό να θυσιαστεί, προσφορά στους θεούς.
Πρόκαμε όμως να κρύψει την γυναίκα και το παιδί του σ'ένα πηγάδι, λέγοντάς τους να τον περιμένουν, γιατί θα το σκάσει και θα επιστρέψει.
Όσοι την έχουν δει, ξέρουν τη συνέχεια. Οι υπόλοιποι παρακαλούνται θερμώς να την νοικιάσουν και να την δουν. Αφενός γιατί είναι πάρα πολύ καλή και αφετέρουν γιατί άμα τα λέω όλα εγώ, με λέτε ξερόλα.

Στα του soundtrack τώρα, όσοι δεν το 'χετε ακούσει, απλά χάνετε.
Μιλάμε για μια μουσική πανδαισία, κυριολεκτικά.
Το χρωστάμε στον James Horner, πασίγνωστο αμερικάνο συνθέτη, με πάνω από 60 soundtracks στο ενεργητικό του και φιλαράκι του Gibson, αφού εδώ υπογράφουν την τρίτη συνεργασία τους (θυμηθείτε -πάλι- το Braveheart).
Γι'αυτήν εδώ την ταινία, και για να ταιριάξει με το plot, ο Horner απομακρύνθηκε από τα κλασσικά έργα του και δημιούργησε μία μαγεία, χρησιμοποιώντας εξωτικά μουσικά όργανα (ναυτική τρομπέτα, σουηδική τρομπέτα αλλά και όργανα από κέρατα ζώων). Παράλληλα, χρησιμοποίησε τον εξαιρετικό πακιστανό τραγουδιστή Rahat Nusrat Fateh Ali Khan, αλλά κι'ένα καταπληκτικό εγγλέζο μουσικό, τον Terry Edwards.
Επειδής, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ότι και να σας λέω εγώ, αν δεν τ'ακούσετε από μόνοι σας, δεν θα καταλάβετε.
Άρα;
Άρα ακούμε.

From The Forest
Tapir Hunt
The Storyteller's Dreams
Holcane Attack
Captives
Entering The City With A Future Foretold
Sacrificial Procession
Words Through The Sky - The Eclipse
The Games And Escape
An Elusive Quarry
Frog Darts
No Longer The Hunted
Civilisations Brought By Sea
To The Forest