Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Moonlighting


Καλημερούδια βοσκαρουδάκια μου αμούστακα.

Σήμερα στο νταλικόφωνο, άλλος ένας πολύ μεγάλος : ο Al Jarreau

Ένας από τους μεγαλύτερους jazz τραγουδιστές, ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή (λέω εγώ).
Τόσο για τα δικά του τραγούδια (σε πρώτη εκτέλεση εννοώ), όσο και για τις εκατοντάδες διασκευές του σε μεγάλα τραγούδια άλλων.

Γεννήθηκε Alwin Lopez Jarreau στα 1940 στο Milwaukee, πέμπτο από τα έξι παιδιά ενός ιερέα-τραγουδιστή και μιας μητέρας πιανίστριας στην εκκλησία του συζύγου.
Τι θα 'κανε λοιπόν το παιδί; Μουσικός θα μου πείτε.
Αλλά όχι αμέσως. Τουλάχιστον όχι επαγγελματικά.
Σπούδασε Ψυχολογία και, αποφοιτώντας, στα 1962, ειδικεύτηκε στην φωνητική επανόρθωση και δούλεψε στον San Francisco. Παράλληλα τραγουδούσε στο jazz trio του George Duke.
Στα 1967 γνωρίζεται με τον κιθαρίστα της jazz Julio Martinez, με τον οποίο φτιάχνουν ένα ντουέτο.
Την επόμενη χρονιά, στα 1968, και σε ηλικία 28 χρονών, αποφασίζει ν'ασχοληθεί αποκλειστικά με την μουσική και, δη, την jazz. Είναι η εποχή που ξεκινάει να γράφει και τους δικούς του στίχους.

Έχοντας γυρίσει όλη σχεδόν την αμερική για συναυλίες, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορους δίσκους, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές, κυκλοφορεί το πρώτο του studio album (We Got By) στα 1975 και αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Μ'αυτόν τον δίσκο κερδίζει το γερμανικό Grammy αλλά, κυρίως, την καθιέρωση ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και είναι αλήθεια, πως ο Jarreau είναι από τους πιο αγαπητούς αμερικάνους καλλιτέχνες στν Ευρώπη.
Έκτοτε, θα ηχογραφήσει ακόμα 14 προσωπικούς δίσκους, 3 live, θα διασκευάσει αμέτρητα τραγούδια (κυρίως των Al Green και Bill Withers), ενώ θα κυκλοφορήσουν αναρίθμητες compilations.
Στα 2010, κι'ενώ ετοιμαζόταν για συναυλία στην Γαλλία, αρρώστησε σοβαρά από καρδιακή αρρυθμία και αναπνυστικά προβλήματα, παρέμεινε για βδομάδες στην εντατική του νοσοκομείου της Μασσαλίας ενώ, μετά την ανάρρωσή του, στα 2012, διαγνώσθηκε με πνευμονία βεριάς μορφής. Αλλά πάλι την σκαπούλαρε, ενώ σήμερα συνεχίζει τις περιοδείες του.
Πάντως, εδώ και 6 χρόνια δεν έχει κυκλοφορήσει άλλος δίσκος του.

Πάλι σας κούρασα;
Πάμε να βγάλουμε γούστα.
(επιλογή αυστηρά προσωπική)

Goodhands Tonight
Your Song
Spain (I Can Recall)
Brakin' Away
We're In This Love Together
Boogie Down
Since I Fell For You
So Good
Heaven And Earth
L Is For Lover
Moonlighting
Mornin'
Never Givin' Up
 Take Five