Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Do The Right Thing


Καλημεροβδομάδα σοροπιαστά μου.

Μου το θύμισε τις προάλλες ο Μήτσος -Γκύζη- Άλεξ και το θεωρώ πολύ μεγάλη παράλειψη από μέρους μου, να μην σας το έχω χαρίσει τόσο καιρό απ'το νταλικόφωνο.
Επειδής όμως ποτέ δεν είναι αργά (τα καλά κόποις κτώνται και άλλα τέτοια σημαντικά),ήρθε σήμερα η σειρά μιας πολύ μεγάλης ταινίας.
Μιας αντι-ρατσιστικής ταινίας εξ ορισμού, παρότι ο σκηνοθέτης της έχει περάσει πλέον εντελώς στην απέναντι όχθη, βλέπε του ρατσισμού ενάντια στους λευκούς.
Όπως και να 'χει, το Do The Right Thing είναι άξιο μέλος της κατηγορίας "φιλμ γαμάω, μουσική τα σπάω" της νταλίκας.

Σκηνοθετήθηκε από τον πολλά βαρύ Spike Lee, έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιούνη του 1989 και πρωταγωνιστούν οι Rosie Perez, Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Richard Edson και Giancarlo Esposito.
Θέλω να πιστεύω πως την έχετε δει.
Για όσους όχι, πρόκειται για την ιστορία ενός μαύρου πιτσαδόρου, της αδελφής του, της κοπέλας του (και του γιου της), του ιταλο-αμερικάνου αφεντικού του (και διοκτήτη της πιτσαρίας) και των φυλετικών ταραχών σ'ένα προάστιο αφρο-αμερικάνων στο Brooklyn. Φυλετικές ταραχές που θα κορυφωθούν δραματικά την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού.
Δείτε την. Αξίζει πραγματικά.

Ακούστε και το soundtrack.
Αυτό κι' αν αξίζει τα λεφτά του.
Street rap ανακατεμμένο με croonies, σ'ένα εκρηκτικό μίγμα, όπως ακριβώς το νόημα που θέλει να μας περάσει ο Lee στην ταινία του. Το όλο πασπαλισμένο με Public Enemy, έτσι για να βγάλουμε γούστα. Συν ένα του τιτάνα Al Jarreau, έτσι για τη μαγεία.
Αλλά, πολλά είπα.
Peace.

Public Enemy - Fight The Power
Teddy Riley - My Fantasy
E.U. - Party Hearty
Street Pulse - Can't Stand It
Keith John - Why Don't We Try
Perri - Feel So Good
Take Six - Don't Shoot Me
Lori Perry - Hard To Say
Perri - Prove To Me
Al Jarreau - Never Explain Love
Ruben Blades Takes 6 - Tu Y Yo, We Love