Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Episode


Καλημέρα καλά μου παιδιά.

Σήμερις, Πέμπτη του γιαραμπή, το νταλικόφωνο κουβαλάει στα κοντέινερ κάτι πολύ σπέσιαλ.
Μια απ'τις πιο αγαπημένες του μπάντες έβερ.
Τους Pavlov's Dog.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, παρότι λατρεμένοι.
Καταρχήν, τ'όνομά τους το πήραν από τα περίφημα σκυλιά του Ιβάν Πέτροβιτς Πάβλοφ (1849-1936), ενός από τους μεγαλύτερους ρώσους φυσιολόγους-ψυχολόγους που, ναι μεν πήρε το Νόμπελ ιατρικής το 1904 για τις μελέτες του πάνω στο πεπτικό σύστημα, αλλά που έγινε διάσημος για τα πειράματά του πάνω στο φαινόμενο των εξαρτημένων ανακλαστικών. Ψάξτε για περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχουν παντού.

Η μπάντα ξεκίνησε τη μουσική της ιστορία στα 1972 στο St. Louis του Missouri. Ήταν από τους πιονέρους της AOR μουσικής (Album Oriented Rock), ένα μουσικό κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη των 60s, όταν αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της αμερικής αντέδρασαν στις πιέσεις των δισκογραφικών εταιρειών, οι οποίες απαιτούσαν να παίζονται κομμάτια δικής τους επιλογής, με σκοό φυσικά την promotion τους. Παράλληλα, αν ψάχναμε να βρούμε μια ετικέςτα που θα τους προσδιόριζε, αυτή δεν μπορεί να ήταν άλλη από μια καθάρια κι'ατόφια progressive rock.

Το ιστορικό πρώτο lineup της μπάντας ήταν οι David Surkamp, Mark Gahr,  Mike Safron, Rick Stockton, David Hamilton, Doug Rayburn και Siegfried Carver. Σύντομα, ο Gahr έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον Steve Scorfina ενώ, στα 1976, ο Tom Nickeson προστέθηκε και, έξι μήνες μετά, αντικατέστησε τον Hamilton.
Από την πρώτη κι'όλας εμφάνισή τους, φάνηκε η μαγική ιδιαιτερότητά τους, αφού δίπλα στο "έγχορδο" rock τους υπήρχε η καταπληκτική φωνή του David Surkamp, την οποίαν πολλοί μπερδεύουν με γυναικεία. Είναι όμως το σήμα κατατεθέν της μπάντας.
Μετά από πολλές περιπλανήσεις, στα 1975 κυκλοφορούν το πρώτο studio album τους, ένα από τα ομορφότερα albums όλων των εποχών (κατά την ταπεινή μου άποψη), το Pampered Menial. Παρότι όμως εξαιρετικό, το album δεν πούλησε σχεδόν τίποτα. Κι'ένας από τους βασικότερους λόγους ήταν πως κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα από δύο δισκογραφικές (ABC Records, Columbia Reords), μερ αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχιση.
Στα 1976, κυκλοφόρησαν το δεύτερο studio album τους, το At The Sound Of The Bell, το οποίο φάνηκε να τους καθιερώνει.
Ακολουθεί όμως ένα τρίτο, το Third (1977), το οποίο όμως δεν θα μπορέσει να κυκλοφορήσει, αφού, λόφω των κακών πωλήσεων των δύο πρώτων, καμία δισκογραφική δεν παίρνει το ρίσκο. Τελικά, ο δίσκος θα κυκλοφορήσει, σαν bootleg, στα 1983, με τον τίτλο The St. Louis Hounds, και επίσημα στα 2007, με τον τίτλο Has Anyone Here Seen Siegrfried?
Δυστυχώς όμως, το κακό είχε γίνει. Μετά την άρνηση της δισκογραφικής, η μπάντα διαλύεται στα τέλη του 1977.

Η περίοδος 1972-1977 είναι η χρυσή τους. Στα 1990 ξαναβρέθηκαν, με διαφορετικό lineup, ξαναδιάλυσαν και ξαναβρέθηκαν στα 2007 και, αργότερα, στα 2010. Δεν ήταν όμως η μπάντα που γνωρίσαμε, κι'αυτό φαίνεται και στους δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν (Lost In America - 1990 και Echo and Boo - 2010).
Στο μεταξύ, στα 2009 πεθαίνει, στα 60 του, ο βιολιστής της μπάντας Richard Nadler, ενώ στα 2012 πεθαίνει και ο Doug Rayburn(μέλοτρον και φλάουτο).

Σας είπα και πιο πάνω, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μπάντα με σύντομη ιστορία. Το ένα, βέβαια, δεν αποκλείει το άλλο. Θα μπορούσα να σας γράψω αναμνήσεις που θα γέμιζαν σελίδες ολόκληρες. Αλλά, όπως κάνω συνήθως, θ'αφήσω τη μουσική να μιλήσει. Το κάνει καλύτερα άλλωστε.
Η επιλογή των κομματιών είναι από τους 3 πρώτους δίσκους τους. Όποιος θέλει τους άλλους, ξέρει την διαδικασία.
Να σας πω, τέλος, πως όποιος θέλει να με μάθει, ας κάνει τον κόπο να μεταφράσει τους στίχους του Episode. Όλη μου η ζωή είναι εκεί μέσα.

And me I'm just your kind soldier
An heirloom to a bastard queen
And all the blisters in our fevered
And only silence killed my dreams

Falling In Love
Painted Ladies
Early Morning On
Standing Here With You (Megan's Song)
Julia
Late November
Valkerie
She Breaks Like A Morning Sky
Did You See Him Cry
Suicide
Episode
Song Dance
Trafalgar
She Came Shining