Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Για να σου μάθω μοναξιά


Άλλη μια μεγάλη "δικιά μας" στα ελληνικά του σαββατοκύριακου της νταλίκας.
Ξέρω, το 'χουμε ρίξει στα θηλυκά θα μου πείτε. Δίκιο έχετε και θα επανορθώσω.
Σήμερα όμως είναι η σειρά άλλης μιας μεγάλης Κυρίας του τραγουδιού αλλά και του σανιδιού.

Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε στα 1952 στη Δράμα, αλλά μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη σε πολύ μικρή ηλικία.
Το θέατρο την κέρδισε από μικρούλα, αφού, στα 10 της, ήδη συμμετέχει στο παιδικό θέατρο της Μαίρης Σοΐδου, ενώ, τον επόμενο χρόνο, παίζει με τον θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη στο "Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε".
Γράφεται στην δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, ενώ παράλληλα σπουδάζει αρχαιολογία και χορό.
Στα 1973 κατεβαίνει στην Αθήνα και παίζει στην παράσταση "Μορμόλης", ενώ παράλληλα, τα βράδυα, τραγουδάει στην "Λήδρα", δίπλα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, στην "Θητεία" του οποίου κάνει την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση (1974).
Την ίδια εποχή πρωτοεμφανίζεται και στην τηλεόραση, στην σειρά "Ανήσυχα Νιάτα" και, στα 1978, συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, στις "Τρεις Αδελφές" του Τσέχωφ.
Στα 1978, συμμετέχει στο δεύτερο τηλεοπτικό της σήριαλ ("Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια") ενώ εκπροσωπεί και την ψωροκώσταινα στον διαγωνισμό της Eurovision με το Charlie Chaplin.
Στα 1980 παίρνει το γαλλικό βραβείο ερμηνείας στα γνωστά Rose d'or.

Παρότι μέχρι τα 1980 έχει συμμετοχές σε 9 δίσκους (συμμετοχές ή δικούς της), η απογείωσή της ως τραγουδίστρια συντελείται στα 1981, όταν θα παίξει τον ρόλο της Edith Piaf στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο. Η μεγάλη αυτή επιτυχία της, θα της ανοίξει διάπλατα τους δρόμους του τραγουδιού.
Συνεργάζεται διαδοχικά με τον Γιάννη Σπανό (1982), τον Σταμάτη Κραουνάκη (1988) ενώ, ταυτόχρονα, δίνει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό.
Στα 1990, μετά την κυκλοφορία του δίσκου της Αλλιώτικη Μέρα, αποσύρεται από το προσκήνιο.
Επιστρέει, 5 χρόνια μετά, με τα Τραγούδια Του Παράξενου Κόσμου. Επιστρέφει μόνο γιατί θεωρεί πως έχει κάτι αξιόλογο να πει.
Στα 1996, παρέα με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, δημιουργεί μία από τις πιο όμορφες μουσικοθεατρικές παραστάσεις, Το Μαγικό Κουτί, βασισμένο πάνω στο ποίημα της Κικής Δημουλά "Ο Πληθυντικός Αριθμός", στο "Άσμα Ασμάτων" του Σολομώντα, στον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα αλλά και στην "Μήδεια" του Ευριπίδη. Συνθέτες σ'αυτή την υπέροχη παράσταση ήταν οι Χατζιδάκις, Κραουνάκης, Καραΐνδρου, Θεοδωράκης και Σπανός.
Ακολουθεί άλλη μία πενταετής απουσία και, στα 2001, επιστρέφει μ'έναν πανέμορφο δίσκο, Το Χρώμα της Μέρας, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Δέλτα.
7 χρόνια μετά, στα 2008, επιστρέφει στο θέατρο ("Ο Ήχος Του Όπλου"), ενώ, στα τέλη του 2009, κυκλοφορεί τον τελευταίο (μέχρι σήμερα) της δίσκο, την Προσωπογραφία.

Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην ψωροκώσταινα την κάνουν, το καλοκαίρι του 2011, ν'αποσυρθεί στις Μηλιές, στο Πήλιο, όπου δημιουργεί έναν δικό της χώρο, "Το Ρόδο και το Αηδόνι"
Έκτοτε, εκτός από μία θεατρική παράσταση (Cabaret - 2013), έχει σιγήσει δισκογραφικά.

Είναι περιττό, νομίζω, να μιλήσουμε για την αξία της Τάνιας Τσανακλίδου. Για την υποκριτική της δεν ξέρω, οπότε δεν ασχολούμαι. Στην φωνή της όμως υποκλίνομαι. Μια από τις καλύτερες γυναικείες ελληνικές φωνές, με μία σειρά τραγουδιών που κόλλησαν στο πετσί μας όπως οι πεταλίδες στα βράχια.
Η επιλογή παρακάτω είναι απλά αγαπημένη. Λατρεμένη μάλλον.

Αυτά και καλό μας σαββατοκύριακο

Απουσία
Μια Θάλασσα Μικρή
Ζελατίνα
Στα Κόκκινα Φανάρια Του Μπαρ
Μαμά Γερνάω
Κάθε Φορά Που Θα 'Ρθεις Βρέχει
Ο Ανθρωπάκος
Charlie Chaplin
Εσύ Θα Με Τρελάνεις
Πάμε Κάπου
Τα Σάββατα
Τα Χρόνια Τα Φοιτητικά
Σαν Πέσει Η Νύχτα
Το Στρείδι Και Το Μαργαριτάρι
Για Να Σου Μάθω Μοναξιά
Φίλε
Αν Μ' Αγαπάς