Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ο άγγελός μου (2)


Αν κρίνω από την ανταπόκρισις, σας άρεσε το πρώτο μέρος του Πρωτοψαλτείου αφιερώματος της νταλίκας.
Και πολύ χαίρομαι.

Και πάμε σήμερις να δούμε και το δεύτερο (και τελευταίο μέρος).
Σύντομα για ν'ακούσουμε μουσικούλα.

Στα 1985, ξεκινάει η δεύτερη μουσική περίοδος της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τον δίσκο Κυκλοφορώ Κι' Οπλοφορώ. Η συνεργασία της με τον παιδικό της φίλο και συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη και την τεράστια στιχουργό μας Λίνα Νικολακοπούλου, σημαίνει την σημαντική στροφή της καριέρας της.
Σημαντική μεν, όχι καλύτερη δε (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη).
Θ'ακολουθήσουν κι'άλλοι δίσκοι με Κραουνάκη, αρκετοί με Νικολακοπούλου, ενώ, απ'αυτή την περίοδο, μεγάλες είναι και οι συνεργασίες της με άλλους σπουδαίους της ελληνικής μουσικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτές με την Δήμητρα Γαλάνη.
Πριν απ'αυτή την συνεργασία με την Γαλάνη (2004), η Πρωτοψάλτη κάνει μία ακόμα μικρή μουσική στροφούλα, συνεργαζόμενη με τον Νίκο Αντύπα, καρπός της οποίας είναι δύο πολύ καλοί δίσκοι, σε στίχους πάντα της Νικολακοπούλου (Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά και Υδρόγειες Σφαίρες).

Για το τέλος, κράτησα δυο-τρεις υπέροχες λέξεις για την Πρωτοψάλτη, από μια αγαπημένη φίλη και πολύ μεγάλη στιχουργό, την Λίνα μας, τη Λίνα την Δημοπούλου. Κι'όταν η Λίνα πιάνει τις λέξεις, χάνεται η φωνή :

"Μιας αιματηρά αυστηρής πειθαρχίας ισορροπιστής, σώμα σφιχτό, συσπειρωμένο εντατικά γύρω από το ακριβό του περιεχόμενο, που όταν αποκαλύπτεται, ούτε ένα κύτταρό σου δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο βίωμα, η φωνή της Άλκηστης, απ’ το «Ζήτα μου ό,τι θες», ως το «Παραδέχτηκα», απ’ το «Σίδερο» μέχρι τη «Λάβα» κι απ’ τις ακτές της Αλεξάνδρειας, ως τους βυθούς της Σαντορίνης, η φωνή που εμπεριέχει σε πλήρη αρμονία ένα εκρηκτικό μείγμα από μπλε και κόκκινο. Κατά την ανάφλεξη το θέαμα είναι μοναδικό…"

Αυτά τα ολίγα.
Ακολουθεί ένα χορταστικό δεύτερο μέρος. Επιλογές αυστηρά προσωπικές. Μην τα ξαναλέμε
Και καλή μας Κυριακή.


Ανθρώπων Έργα
Κυκλοφορώ Κι' Οπλοφορώ
Το Δικαίωμα
Ο Άγγελός Μου
Δεν Έχει Πια Ζωή
Τράβα Σκανδάλη
Έφυγες Νωρίς
Ζήτα Μου Ότι Θες
Είμαι Εδώ
Η Σωτηρία Της Ψυχής
Σ' Αγαπώ
Διθέσιο
Ο Άδωνις
Εμείς Οι Δύο
Το Χειροκρότημα
Παραδέχτηκα
Τα Λαϊκά