Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Trainspotting (1)


Καλημεροβδομάδα λατρείες.

Όπως είχαμε πει, και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, εφεξής οι Δευτέρες θα είναι soundtracks.
Γι'αυτή την βδομάδα όμως θα είναι και η Τρίτη, αφού τούτο δω το soundtrack βγήκε σε δύο δόσεις, όπως θα πούμε παρακάτω.

Το Trainspotting είναι μια βρετανική ταινία που σκηνοθετήθηκε από τον Danny Boyle και που βγήκε στο πανί στις 23 Φλεβάρη του 1996, όταν εγώ γιόρταζα τα 32α γενέθλιά μου. Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Irvine Welsh και πρωταγωνιστούν οι Ewan McGregor, Ewen Bremmer, Jonny Lee Miller, Kelly McDonald και μερικοί άλλοι.
Είναι στην 10η θέση στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών του BFI (British Film Institute) και, στα 2004, ψηφίστηκε σαν η καλύτερη Σκωτσέζικη ταινία.

Προσωπικά δεν ξέρω πολλές εγγλέζικες ταινίες, αλλά ξέρω αρκετές σκωτσέζικες, έτσι ώστε να μπορώ να πω, ότι οι σκωτσέζοι ψηφίζουν ακριβώς όπως οι υπόλοιποι : ότι να 'ναι.
Κι'αυτό γιατί, κατά την ταπεινή μου άποψη, η ταινία είναι μια σούπα ολκής. Άμα, δηλαδής, θέλω να δω ταινίες ωμού ρεαλισμού, υπάρχουν πολλές άλλες, απείρως καλύτερες.

Ενιγουέι, που λέμε και στα λόουλαντς, περί ορέξεως κολοκυθοκεφτέδες.

Με βάση το soundtrack, η ταινία κατατάσσεται στην κατηγορία "μούφα φίλμ-θεϊκή μουσική" του νταλικόφωνου.
Πράγματι, στην ταινία ακούγονται μερικά από τα πολύ μεγάλα τραγούδια της εποχής της, αλλά και λίγο παλαιότερα. Πράγμα που έκανε την προβολή της κάπως ανεκτή.
Ήταν δε τόσο πολλά (και καλά) τα τραγούδια που, ενώ το original soundtrack κυκλοφόρησε στις 9 Ιούλη 1996, με 14 τραγούδια, ένα χρόνο μετά (21 Οκτώβρη 1997, σαν σήμερα δηλαδής), κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος. Σ'αυτό ακούγονται όσα τραγούδια έπαιξαν στην ταινία αλλά δεν μπήκαν στο πρώτο soundtrack, αλλά και τραγούδια που είχαν επιλεγεί αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Σήμερις ακούμε το πρώτο μέρος.
Αύριο, πρώτα ο γιαραμπής, το δεύτερο.

Iggy Pop - Lust For Life
Brian Eno - Deep Blue Day
Primal Scream - Trainspotting
Sleeper - Atomic
New Order - Temptation
Iggy Pop - Nightclubbing
Blur - Sing
Lou Reed - Perfect Day
Pulp - Mile End
Bedrock (feat. KYO) - For What You Dream Of
Elastica - 2:1
Underworld - Born Slippy NUXX
Damon Albarn - Closet Romantic