Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αν ήξερες τις νύχτες μου (1)


Καλημέρα τζουτζουκοτζουτζούκες.

Σήμερα, στη σειρά μας "τα ελληνικά του σαββατικύριακου, ψητό κοτόπουλο με πατάτες και δύο μπύρες", το νταλικόφωνο ξεκινάει ένα διήμερο αφιέρωμα στην Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Να ξεκινήσω μ'έναν μικρούλη πρόλογο.
Η Πρωτοψάλτη είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές γυναικείες φωνές όλων των εποχών. Αυτό είναι γεγονός. Σε ότι με αφορά, ανήκει στην κατηγορία των "δεν κόβω φλέβες", παρότι αναγνωρίζω την σπουδαιότητά της.
Όμως, υπάρχουν δύο παράδοξα που πρέπει να τα πω. Το πρώτο, και λιγότερο σημαντικό, είναι πως, ψάχνοντας για το αφιέρωμα, ανακάλυψα ότι ξέρω σχεδόν όλα της τα τραγούδια (πράγμα σπανιότατο για όσους δεν τρελαίνομαι). Το δεύτερο, το σημαντικότερο, λέγεται Δήμος Μούτσης. Όπου Μούτσης ίσον ο μεγαλύτερος έλληνας συνθέτης και τραγουδοποιός (καά την προσωπική άποψη του ταπεινού υποφαινόμενου δούλου σας). Και αυτός ο Μούτσης είναι που ανακάλυψε αυτή την Πρωτοψάλτη, αυτός είναι που την έσπρωξε στο τραγούδι, αυτός της χάρισε τα πρώτα της τραγούδια κι'αυτός την βάφτισε Πρωτοψάλτη.

Γιατί γεννήθηκε (στα 1954) Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, στην Αλεξάνδρεια, από μπαμπά οδοντίατρο και μαμά δασκάλα, αμφότεροι έλληνες της Αιγύπτου.
Σε ηλικία επτά ετών, μετακομισε στην Αθήνα, εξαιτίας των πολιτικών γεγονότων στην Αίγυπτο.
Ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με τον αθλητισμό (στίβο) και θα έκανε μεγάλη καριέρα αν, στα 19 της, κάποιοι φίλοι της δεν την έπειθαν να πάει σε μια ακρόαση που έκανε ο Μούτσης.
Αυτός ξεχώρισε αμέσως το ταλέντο της και στα 1975 την σπρώχνει στην δισκογραφία, με τη συμμετοχή της σ'έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών, την Τετραλογία. Την ίδια χρονιά κάνει και την πρώτη της συναυλία, στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης (πάντα δίπλα στον Μούτση).
Από τότε μέχρι και σήμερα, η μεγάλη της καριέρα είναι λίγο-πολύ γνωστή, αφού συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς.

Χονδρικά, μπορούμε να χωρίσουμε την καριέρα της σε δύο μεγάλες περιόδους (και άρα το αφιέρωμα σε δύο μέρη).
Η πρώτη αφορά την πρώτη της δεκαετία στο τραγούδι, που αρχίζει στα 1975 (με την Τετραλογία) και "τελειώνει" στα 1984 (με τον δίσκο της Προσανατολισμοί).
Σ'αυτή την δεκαετία η Πρωτοψάλτη θα συνεργαστεί με Ξυλούρη, Σαββόπουλο, Κελαηδόνη, Σπανό, Ξαρχάκο και άλλους και θα μας χαρίσει τραγούδια αξέχαστα μεν, "τυπικά" δε. Ο όρος "τυπικά" χρησιμοποιείται με την καλή έννοια και σε αντιδιαστολή με την επόμενη περίοδό της.

Μην πούμε άλλα και κουράζουμε.
Πάμε να την ακούσουμε σε μία αυστηρά προσωπική επιλογή. Να ξαναπώ μόνο τα τετριμμένα, πως δηλαδή πολλά μπορεί να 'χουν μείνει στην απόξω και πως όταν διαλέγω σκέφτομαι αυτά που αρέσουν σε μένα. Η επιλογή ήταν, πάντως, δύσκολη. Επίσης, πως στο αφιέρωμα ακούγεται ένα οργανικό κι'ένα που δεν τραγουδάει αυτή, αλλά υπάρχει μέσα σε προσωπικό της δίσκο. Γούστα είναι αυτά.
Και πως αύριο (πρώτα ο γιαραμπής) έρχεται και το δεύτερο μέρος.


Μην Κάνεις Πείσματα
Έξοδος Κινδύνου
Απόψε Η Νύχτα
Στο Σοκάκι Που Μεγάλωσες
Χάσαμε Κάθε Επαφή
Στάθηκε Απόψε Το Φεγγάρι
Αν Ήξερες Τις Νύχτες Μου
Μοιρολόι Της Βροχής
 Αγάπη Δίκοπη
Οι Δρόμοι Σε Γέλασαν
Σε Λίγο Θα Νυχτώσει
Πως Γίνανε Τα Λόγια Μας
Πάει Η Αγάπη Μου
Τι Να Πεις, Τι Να Πω
Ουρανός Καθαρόαιμος
Ο Έρωτας
Μοναχική Μουσική
Την Αφρούρητη Νυχτιά
Μαράζι του Έρωτα