Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Unplugged (1993)


Καλημερούδια λουλουδάκια μου.

Σήμερις η νταλίκα θέλει να μοιραστεί μαζί σας κάτι σχετικά παλιό (20 χρόνων δηλαδής) αλλά εξαιρετικότατον.

Στα 90's, είναι γνωστό, πως στη μόδα των unplugged εμφανίσεων στο MTV, όλοι (σχεδόν) οι μεγάλοι ήθελαν να ενδώσουν. Κάτι η μόδα, κάτι η μεγάλη επιτυχία των shows αυτών, κάτι η μεγάλη προοπτική διαφήμισης. Κάτι απ'όλα αυτά μαζί.
Για να καταλάβετε, δύο μήνες πριν απ΄αυτή την εμφάνιση (που σήμερα σας χαρίζω), είχε ηχογραφήσει unplugged MTV ο Eric Clapton, με αποτέλεσμα, μέσα σε 1 μήνα, να ανακαλύψει καινούργιο (νεανικό) κοινό και να πουλήσει 960.000 επιπλέον δίσκοι. Καταλάβατε; Τόσο απλά.

Ο Neil Young δεν προσφέρθηκε ο ίδιος. Τον κυνηγούσαν οι παραγωγοί του MTV πολύ καιρό. Ο λόγος προφανής : εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η grunge σκηνή και ο Young ήταν ο απόλυτος γκουρού της, αφού όλες σχεδόν οι μπάντες (με πρώτους τους Pearl Jam) τον ανέφεραν σαν πρώτη πηγή εμπνευσής τους. Από την άλλη, μόλις είχε κυκλοφορήσει το θρυλικό Harvest Moon, το οποίο ταίριαζε ταμάμ με τη φιλοσοφία του unplugged.
Η πρώτη ηχογράφηση κλείστηκε τελικά για τις 12 Δεκέμβρη του 1992, στο Ed Sullivan Theater του Νιου Γιορκ. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Όπου ξενοδόχος, βλέπε την τελειομανία του Young. Πράγματι, κι'ενώ όλο σχεδόν το 1992 γύριζε από συναυλία σε συναυλία παίζοντας (κυρίως) ακουστικά, κατά την ηχογράφηση εκνευρίστηκε (σε βαθμό βρισιών δηλαδής), επειδής οι μουσικοί δεν έπαιζαν όπως εκείνος ήθελε. Οπότε, εκεί που έπαιζε (με το κοινό παρών έτσι;), σηκώθηκε, τους παράτησε όλους σύξυλους και βγήκε βόλτα στο Manhattan, για να ηρεμήσει, με τους παραγωγούς να τρέχουν από πίσω του παρακαλώντας. Πείστηκε, επέστρεψε, έπαιξε άλλα δύο κομμάτια και τα παράτησε στη μέση, ακυρώνοντας τα πάντα.

Δυο μήνες μετά, στις 7 Φλεβάρη του 1993, έρχεται στο δεύτερο ραντεβού, στα Universal Studios  στο Los Angeles, φέρνοντας όμως μαζί του δικούς του μουσικούς. Γιατί, όπως λένε στο Γουινσκόνσιν "όποιος φυλάει τα στέτσον του, έχει τα μισά".
Κι'απ'αυτήν την ηχογράφηση γεννήθηκε το Neil Young Unplugged, ένα από τα καλύτερα του MTV, όπως παραδέχτηκε δημόσια ο ιδιοκτήτης του.
Neil Young με παλιό τζην, καουμπόϋκες μπότες, δερμάτινο μπουφάν Harley, κιθάρα και φυσαρμόνικα. Και μουσική. Θεϊκή μουσική : όλη σχεδόν η καριέρα του σε είκοσι διαμάντια (στον δίσκο υπάρχουν 14, ενώ στο DVD υπάρχουν όλα).
Προσωπικά, η καλύτερη στιγμή είναι όταν παίζει το Like A Hurricane, μόνος του, χωρίς κιθάρα, αλλά καθισμένος στο organ.
Κατά τα άλλα, και για να μην σας κουράζω άλλο, ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 5 Ιουνίου 1993 και, όσοι αγαπούν Neil Young θα βρουν εδώ ένα υπέροχο κομμάτι για τη συλλογή τους.
Να πούμε και τους μουσικούς. Άνθρωποι είναι κι'αυτοί. Το λεπόν, έπαιξαν οι Nils Lofgren (κιθάρα, πιάνο, όργανο και φωνητικά), Ben Keith (ντόμπρο), Spooner Oldham (πιάνο, όργανο), Tim Drummond (μπάσο), Oscar Butterworth (ντραμς), Astrid Young και Nicolette Larson (φωνητικά). 
ΥΓ. Το Stringman πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό σ'αυτήν την ηχογράφηση.


The Old Laughing Lady
Mr. Soul
World On A String
Pocahontas
Stringman
Like A Hurricane
The Needle And The Damage Done
Helpless
Harvest Moon
Transformer Man
Unknown Legend
Look Out For My Love
Long May You Run
From Hank To Hendrix