Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Private Dancer


Καλημέρα μας καλά μου παιδιά.

Ήμανε σχεδόν βέβαιος, ότι η νταλίκα την είχε ήδη τιμήσει όπως της αξίζει. Αλλά έκανα λάθος. Μπορεί να την είχα συμπεριλάβει σε διάφορα αφιερώματα (ή solo διαμαντάκια), αλλά ποτέ δεν της είχα κάνει αφιέρωμα.
Mea culpa, mea maxima culpa λοιπόν και πάμε παρακάτου.

Η Tina Tuner, η μιλφάρα της καρδιάς μας, της ψυχής μας και των νιάτων μας, η μαύρη γαζέλα της soul - RnB, που πρέπει να έχει στοιχειώσει κάτι σαν τα 2/3 του αντρικού πλυθησμού του γαλαξιακού μας συστήματος, κατέχει (δικαιωματικά) μία από τις υψηλότερες θέσεις στο Πάνθεον της μουσικής. Όλων των κατηγοριών και των στυλ.
Έτσι απλά.
Κι'επειδή ο ψυχολόγος μου συνέστισε να είμαι λιγότερο πολυλογάς, θα σας πω κάτι λίγα γι'αυτόν τον θρύλο και μετά θα σας χαρίσω μία ωρίτσα από δαύτην.

Γεννήθηκε Anna Mae Bullock, στα 1939, στο Nutbush, ένα αυθαίρετο προάστιο του Haywood στο Tennessee. Το φλογερό της ταμπεραμέντο το πήρε από τις ρίζες της : μάνα ινδιάνα και πατέρας αφρο-αμερικάνος. Από πολύ μικρή, η Tina και η αδελφή της πήγαν να μείνουν με τους υπερ-θρήσκους παππούδες, επειδή οι γονείς μετακόμισαν, δουλεύοντας για τις ανάγκες της κυβέρνησης για τον Β' Παγκ. Πόλεμο.
 Με τους βαπτιστές παππούδες της, η Turner μυήθηκε στη μουσική : στα gospel και τα blues.
Στα 11 της, η μητέρα της χώρισε απ'τον βίαιο πατέρα της (σ'όλη της τη ζωή η Turner θα μπλέκει με βίαιους) και μετακόμισε, μαζί με τις κόρες της στο St Louis.
Εκεί άρχισε (μαζί με την αδελφή της) να επισκέπτεται τα τοπικά κλαμπάκια. Στα 1957, στα 18 της δηλαδή, γνωρίστηκε με τον Ike Turner, τότε leader της μπάντας The Kings Of Rhythm. Μετά από ένα δοκιμαστικό επί σκηνής, η Tina γίνεται αναπόσπαστο μέλος της μπάντας.
Στα 1958 ηχογραφεί το πρώτο της 45άρι (δεύτερα φωνητικά) ενώ, στα 1959, ο διευθυντής της Sue Records την ανακαλύπτει και υπογράφει μαζί της το πρώτο της συμβόλαιο.
Στα 1960 κυκλοφορεί το πρώτο ολόδικό της single (A Fool In Love), το οποίο ανεβαίνει σχεδόν αμέσως στο Νο2 του Hot RNB Chart και την απογειώνει.
Στο μεταξύ, ο Ike την έχει πείσει ν'αλλάξει το όνομά της σε Tina Turner, προφασιζόμενος πως το πραγματικό της όνομα δεν θα πουλούσε. Στην πραγματικότητα, παθολογικός ζηλιάρης γαρ, ήθελε να αποτρέψει την επιστροφή του πρώην της.
Ακολουθούν συμβόλαια με διάφορες δισκογραφικές (λόγω της βλακείας του Ike), τεράστιες αμερικάνικες τουρνέ και μεγάλη, πολύ μεγάλη επιτυχία.

Με τον Ike θα μείνουν μαζί μέχρι τα 1976, οπότε και θα τον εγκαταλείψει, μετά από έναν πολύ άγριο καυγά και πολύ ξύλο. Τα πράγματα, βέβαια, είχαν αρχίσει να πηγαίνουν άσχημα από τα 1975, όταν και η παρακμή του ντουέτου είχε σπρώξει τον Ike στην κόκα.
Από τα 1978, και το album Rough, αρχίζει η νέα (τεράστια κι'αυτή) solo καριέρα της.
Η οποία καριέρα μπορεί να μην περιλαμβάνει πολλούς δίσκους (μόλις 9 προσωπικούς, δύο soundtracks, 3 live και 3 compilations), αλλά είναι γεμάτη από αναρίθμητες εμφανίσεις, μόνη της αλλά και με τους μεγαλύτερους των μεγαλύτερων.

Πάλι σας κούρασα ε;
Πάμε μουσικούλα.

River Deep Mountain High
Two People
On Silent Wings
Tonight
Proud Mary
I Can'r Stand The Rain
I Don't Wanna Lose You
Nutbush City Limits
Typical Male
Private Dancer
What Love Got To Do With It
Cose Della Vita
The Best
Open Arms
We Don't Need Another Hero
Let's Stay Together