Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Orinoco Flow


Καλημέρα σταφύλια μου.

Η νταλίκα σήμερις εκπληρώνει μιαν επιθυμία πολλών από σας που, καιρό τώρα μου ζητούσατε Enya
Για την οποία δεν τρελαίνομαι, αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω.
Απλά πράγματα.
Mezzo soprani (γιατί τέτοια είναι) υπάρχουν πολλές και  καλύτερές της. Στο είδος της όμως, σ'αυτήν την etheral wave celtic μουσική, η αλήθεια είναι πως "τα σπάει". Si dice cosi no?

Γεννήθηκε Eithne Ni Bhraonain, στα 1961, στο Gweedore, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ιρλανδίας και είναι το 6ο από εννιά παιδιά (ζωή να 'χουν)
Οι γονείς της, και οι δύο μουσικοί (όπως και οι παππούδες), την έμπασαν από πολύ μικρή στην ιρλανδέζικια μουσική παράδοση. Πράγματι, από τα 7 της (στα 1968), μαζί με τ'αδέλφια της, σχημάτισαν την πρώτη μπάντα της, τους An Clann As Dobhar που, στα 1973 μετονομάστηκε σε Clannad. Μ'αυτή τη μπάντα, η Enya (που, στην ουσία είναι η προφορά του ονόματός της Eithne), πορεύτηκε μέχρι τα τέλη σχεδόν των '80s.
Στα 1986 ηχογραφεί το πρώτο studio album της (Enya), το οποίο στην ουσία ήταν τα τραγούδια που είχε γράψει για την τηλεοπτική ιστορική σειρά του BBC The Celts.
Παρότι ήδη γνωστή, στα 1988 κυριολεκτικά απογειώνει την solo (πλέον) καριέρα της, με το υπέροχο δεύτερο studio album της (Watermark) και την μεγαλύτερή της (μέχρι σήμερα) επιτυχία Orinoco Flow.

Από τα 1988, επίσης, εγκαταλείπει την οικογενειακή μπάντα και ξεκινάει την solo καριέρα της. Η οποία δεν είναι ακριβώς solo, αλλά ένα είδος μουσικού project, μ'αυτήν σε όλα τα όργανα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στα φωνητικά και στους ιρλανδέζικους στίχους, τον Nicky Ryan στην παραγωγή και την Roma Ryan στους στίχους σε διάφορες γλώσσες.
Το project έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 6 studio albums, με τελευταίο το And Winter Came... στα 2008. Έκτοτε έχει σιγήσει και περιορίζεται μόνο σε κυκλοφορίες compilation albums.
Να σας πω μόνο, ότι η Enya παίρνει τα Grammy όποτε το θελήσει (1993, 1997, 2002, 2007), έχει προταθεί για Oscar το 2002, ενώ, έχει δώσει το όνομά της σ'έναν αστεροειδή (τον 6433 Enya), ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 18.11.1978.

Κι'επειδής πολλά είπαμε πάλι, πάμε ν'ακούσουμε τα καλύτερά της.

Cursum Perficio
Wild Child
Amarantine
Aldebaran
Watermark
May It Be
Boadicea
Orinoco Flow
Storms In Africa
Aniron
Water Shows The Hidden Heart
Caribbean Blue
The Celts