Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Il Bidone (Omaggio a Nino Rota)


Καλημεροβδομάδα αγωνισταράδες μου.

Με τη σκέψη μου αλλού, ξεκινάει σήμερα μια βδομάδα που, παρότι δεν θα κρίνει το μέλλον (όπως παραμυθιάζουν δεξιά κι'αριστερά οι επαγγελματίες εξουσιοαναμένοντες), είναι σημαντική για μια συνέχεια, που περιμένουμε εδώ και τρία χρόνια.
Σαν γονιός, στέκομαι δίπλα σους καθηγητές του παιδιού μου, στηρίζω τους αγώνες τους, αντιστέκομαι στη λεηλασία της δημόσιας παιδείας, γιατί αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί μου. Δεν αδιαφορώ και δεν επαναπαύομαι.
Σήμερα το μεσημέρι, στις 12, στα Προπύλαια, να είμαστε όλοι εκεί.

Και για να ηρεμήσουμε, λίγο πριν την καταιγίδα, η νταλίκα έχει την τιμή και την τεράστια χαρά να σας χαρίσει τον καλύτερο (μέχρι σήμερα) jazz δίσκο για το 2013. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή.

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς από σας που να μην ξέρει τον Κύριο Nino Rota (1911-1979). Όσοι δεν τον ξέρουν, φτού σας και ξαναφτού σας. Ένας από τους σημαντικότερους ιταλούς κλασσικούς συνθέτες όλων των εποχών. Που άφησε πίσω του μία τεράστια μουσική κληρονομιά : 11 όπερες, 32 χορωδιακά, 7 vocals, 24 ορχηστρικά και πλήθος άλλα κοντσέρτα για πιάνο, έγχοδα και πνευστά.
Και να 'ταν μόνον αυτά...
Πάνω από 170 (εκατόν εβδομήντα) soundtracks, μεταξύ των οποίων τα La Strada, Prova d'Orchestra, Il Casanova και Roma του Felllini, τα The Godfather 1,2 του Coppola, Zeffirelli, Cooke, Visconti, Rossi, Matarazzo και και....μια ατελείωτη λίστα. Ένας τεράστιος μουσικός.

Μεγάλος μουσικός όμως είναι και ο Gianluca Petrella.
Παρά το σχετικά νεαρόν της ηλικίας του (γεννημένος στα 1975), θεωρείται από τους κορυφαίους jazz μουσικούς της Ευρώπης (και όχι μόνο). Σίγουρα πάντως, αυτή τη στιγμή, είναι το καλύτερο jazz τρομπόνι εν ζωή.
Ο δίσκος που σήμερα σας χαρίζω, Il Bidone (ο κάδος, το μπιτόνι), είναι το μαγικό αποτέλεσμα πολλών μηνών δουλειάς του Petrella πάνω στο έργο του Rota.
Πράγματι, το υλικό μαζεύτηκε και επεξεργάστηκε από τον Petrella σε βάθος 9 μηνών, ενορχηστρώθηκε με απόλυτο σεβασμό στον μεγάλο δάσκαλο και επιλέχτηκαν 9 από τα σπουδαιότερα διαμάντια.
Η ενορχήστρωση είναι κλασσική progressive jazz, απ'αυτήν που μας χαρίζει κατά καιρούς ο Petrella.
Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτέμβρη και θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε τους μουσικούς που πήραν μέρος σ'αυτόν τον υπέροχο δίσκο.
Giovanni Guidi στο πιάνο, Beppe Scardino στο βαρύτονο σαξόφωνο, Andrea Sartori στα πλήκτρα και στην τούμπα, Joe Rehmer στο μπάσο, Cristiano Calcagnile στο ντραμς και John De Leo στα φωνητικά.

Απολαμβάνουμε και ραντεβού στο δρόμο.

The Godfather - Waltz
Il Teatrino Delle Suore
Lo Sceicco Bianco - Rosa Aurata
Parlami Di Me
Il Bidone (Ballerina Night - L'Ultimo Bidone)
Roma
La Dolce Vita (Via Veneto E I Nobili - La Bella Malincolica - Cadillac)
La Poupee Automat
Lla Ri Lli Ra