Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τσαλακωμένες Μέρες



Καλή Κυριακή ομορφιές μου.

Τις προάλλες τους άκουσα για λίγο στην συναυλία της ΕΡΤ (είπαν 2-3 τραγουδάκια) και σκέφτηκα πως καιρός είναι να τους κάνουμε ένα αφιερωματάκι.
Η μουσική σίγουρα θα επιβίωνε και χωρίς τα Υπόγεια Ρεύματα, θα ήταν όμως λιγουλάκι πιο άχρωμη.
Γιατί, μπορεί να μην είναι Τρύπες, μπορεί οι στίχοι τους να μην είναι όσο ξυράφια θα περιμέναμε από δαύτους, είναι όμως καλοί σ'αυτό που κάνουν, είναι προοδευτικοί και, πάνω απ'όλα, ξέρουν μουσική.

Ξεκίνησαν στα 1992, στην Αθήνα, και το αρχικό lineup ήταν οι Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα, φωνή), Δημήτρης Αργύρης (κιθάρα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Γιάννης Κυριακός (μπάσο) και Κώστας Κοντοβάς (πλήκτρα).
Τους ένωσε η αγάπη τους για τη μουσική και οι κοινές μουσικές επιρροές.
Την ίδια χρονιά, ο Κοντοβάς πιάνει δουλειά στον Μελωδία FM (σ.σ. μλιαξ), όπου γνωρίζεται με τον μάνατζερ Δημήτρη Χατζόπουλο. Αυτός πηγαίνει το demo τους στην δισκογραφική Έβδομη Διάσταση και ο πρώτος τους δίσκος (Ο Μάγος Κοιτάζει Την Πόλη) θα κυκλοφορήσει στα 1994.
Την ίδια εποχή, το lineup εμπλουτίζεται με τον Μάρκο Τσατσούλη (φλάουτο, φωνητικά).
Ο πρώτος τους δίσκος, παρότι περιείχε μια μεγάλη επιτυχία (Μ'αρεσει να μη λέω πολλά), χάνεται στην σχεδόν ανυπαρξία, εξαιτίας κυρίως της διάλυσης της δισκογραφικής.

Στα 1995 υπογράφουν στην FM Records και κυκλοφορεί ο (υπέροχος) δεύτερος δίσκος τους Παραλογές 1995. Στα 1996 η μπάντα γίνεται επταμελής, με την προσθήκη δεύτεου ντράμερ, του Βασίλη Κούση.
Από δω και πέρα αρχίζουν τα τραγικά. Λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το live τους "Live Θέατρο Βράχων" (1996), σκοτώνεται ο Κούσης σε τροχαίο. Το τραγικό συμβάν φέρνει μεγάλες αλλαγές : αποχωρούν οι Κοντοβάς και Κυριακός και έρχονται ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και, αρκετά αργότερα, ο Κώστας Παρίσσης.
Το ύφος, η μαγεία και το δέσιμο έχουν όμως πια χαθεί.
Κυκλοφορούν νέο δίσκο, στα 1997, "Τσαλακωμένες Μέρες", στη μνήμη του Κούση, συμμετέχουν στην Ιερά Οδό με τον Ακατονόμαστο, κάνουν μπόλικες συναυλίες, αλλά το πράμα έχει πάρει την κάθοδό του.
Στα 1999, νέες αλλαγές, με την αποχώρηση των Αργύρη και Παπαδόπουλου και την έλευση του Νικηφόρου Κουρή.
Τον Μάη του 2001 αποχωρεί και ο Κοντοβάς και η μπάντα γίνεται τετραμελής, χωρίς ίχνος από την παλιά παλιοπαρέα.

Συνολικά, και με τα διάφορα lineups, έχουν ηχογραφήσει μέχρι σήμερα 6 studio albums, 1 live και μία καταπληκτική δουλειά με τον Θάνο Μικρούτσικο, την τελευταία τους, Τους Έχω Βαρεθεί (2009).
Από τότε παίζουν μόνο ζωντανά, ενώ κάτι ακούγεται για ένα καινούργιο studio album.
Θα δείξει.


Σαν Έρημα Καράβια
Ασημένια Σφήκα
Ύμνος 414
Σεπτέμβρης
Ο Μάγος Κοιτάζει Την Πόλη
Στιγμή
Αγέρας Δραπέτης
Τσαλακωμένες Μέρες
Σε Περιμένω
Άγνωστοι Δρόμοι (χωρίς γυρισμό)
Μ'Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά
Ανδρείκελα
Νύχτα
Να Γελάς
Δεν Με Νοιάζει