Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Elvis At Stax




Καλημέρα θάλασσές μου.
Άλλο ένα τεφαρίκι πράμα μεσούντος του θέρους (αυτό πάντα ήθελα να το πλασάρω σε μία ανάρτηση). Πραγματικό τεφαρίκι όμως. Απ'αυτά που κάνουν τα σάλια των συλλεκτών (αλλά και όλων όσοι αγαπάνε την Μουσική) να τρέχουν.

Ο λόγος για τον Βασιλιά Elvis Presley.
Και για έναν μοναδικό τριπλό δίσκο. Μοναδικός γιατί, για πρώτη φορά, κυκλοφορούν outtakes του King σε excellent stereo ηχογραφήσεις. Για όσους δεν ξέρουν, outtakes είναι τα ακατέργαστα κομμάτια, όπως ακριβώς ηχογραφούνται στο studio πριν επιλεγούν τα καλύτερα takes, για να πάρουν τον δρόμο για το master και να χαραχτούν στον "επίσημο" δίσκο. Εξ'ού και η γοητεία τους.

Να σας πω στα γρήγορα τα διαδικαστικά, πριν περάσουμε στην ιστορία αυτού του δίσκου. Κυκλοφόρησε στο Αμέρικα στις 12 Αυγούστου φέτος, με αφορμή τα 36 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλιά (1977), τα 56 χρόνια από την ίδρυση της ξακουστής Stax Records (1957 - Memphis Tennessee) αλλά και τα 40 χρόνια απ'αυτές τις ηχογραφήσεις (1973). Είναι τριπλός και περιέχει, εκτός από πολλά και διάφορα takes, και τραγούδια που κυκλοφόρησαν στους 3 τελευταίους δίσκους του πριν τον θάνατό του. Άλλωστε, όπως θα δούμε παρακάτω, αυτές οι ηχογραφήσεις αυτόν τον σκοπό είχαν : τη νέα δισκογραφική δουλειά του Βασιλιά.

Ο οποίος Βασιλιάς, στα 1973 που βρισκόμαστε, χρειάζεται επειγόντως ένα come back, αφού, τα τελευταία χρόνια έβλεπε την καριέρα του να βουλιάζει ανάμεσα σε κακές ταινίες κι'ακόμα χειρότερες μουσικές δουλειές.
Και αποφάσισε να γυρίσει στις ρίζες του, στο αγαπημένο του Memphis αλλά και στην αγαπημένη του RnB, αφήνοντας την σαχλο-pop στην άκρη.
Από την άλλη, τα συμβόλαια (που είχε υπογράψει) πίεζαν για καινούργια δουλειά.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε δύο μέρη. 7 μέρες τον Ιούλιο και 6 μέρες τον Δεκέμβρη του 1973. Ο Elvis ηχογράφησε κυρίως RnB, αρκετή country και ελάχιστη pop. Μαζί του είχε τους καλύτερους μουσικούς του Memphis εκείνη την εποχή : μέλη από τους ξακουστούς The MG's, τους Memphis Boys αλλά και την δική του μπάντα, τους TCB. Παραγωγός ήταν ο πρώην μπασίστας του Preseley, o Norbert Putnam, ο οποίος, στο μεταξύ, είχε μπει για τα καλά στις παραγωγές.
Το σπανιότατο αυτό υλικό, εκτός από τα τραγούδια που (το 'παμε) κυκλοφόρησαν στους τρεις τελευταίους δίσκους του, δεν είχε βγει ποτέ στη δημοσιότητα. Βρέθηκαν οι μπάντες στα ντουλάπια της Stax και κάποιος (άγιος άνθρωπος) αποφάσισε να το κυκλοφορήσει.

Όπως καταλαβαίνετε, θα μου ήταν δύσκολο να παίξω όλον τον δίσκο. Αφενός γιατί είναι μεγάλος και αφετέρου γιατί αρκετά τραγούδια (τα master) έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Θα σας χαρίσω όμως ένα μεγάλο μέρος του, από τα καλύτερα takes. Όποιος ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον δίσκο (που το κόβω χλωμό να κυκλοφορήσει στο ελλάντα), ξέρει την διαδικασία.

I Got A Feeling In My Body (take 1)
Find Out What's Happening (takes 8-7)
Promised Land (take 4)
For Ol' Time Sake (take 4)
I've Got Things About you Baby (take 14)
It's Midnight (take 7)
If You Talk In Your Sleep (take 5)
Loving Arms (take 2)
You Asked Me To (take 3A)
Good Time Charlie's Got The Blues (take 8)
Talk About The Good times (take 3)
There's A Honky Tonk Angel (take 1)
She Wears My Ring (take 14)
If You Don't Come Back (take 3)