Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Cross Road Blues



Καλημεροβδομάδα διακοπιασμένα μου.
Η σημερινή νταλίκα είναι συλλεκτική.
Σας το λέω από την αρχή, για να ξέρετε να την κρατήσετε και να μη μου λέτε μετά γιατί την έσβησα κουλουπού κουλουπού.

Και είναι συλλεκτική γιατί θ'ασχοληθεί με τον Robert Johnson
Τον σημαντικότερο πιονέρο των Mississippi Delta blues, των πιο βιρτουόζο κιθαρίστα, το σημείο αναφοράς όλων των μετέπειτα bluesmen (και όχι μόνο).
Έναν πολύ μεγάλο μουσικό, που γεννήθηκε σαν φάντασμα, έζησε (μια σύντομη ζωή) σαν φάντασμα και πέθανε το ίδιο περίεργα.
Έναν πολύ μεγάλο bluesman, με πλήθος μύθους και θρύλους να τον περιβάλλουν, αφού ελάχιστοι γνώριζαν τη ζωή του, κι'ακόμα λιγότεροι κατόρθωσαν να την περιγράψουν. Κι'αυτοί χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες.
Έναν άνθρωπο, τέλος, που ο θρύλος θέλει να πούλησε την ψυχή του στον διάολο, σαν άλλος Φάουστ, στο ξακουστό Crossroads του Clarksdale του Mississippi, με αντάλλαγμα το ταλέντο στο παίξιμο της κιθάρας.
Και μάλλον ο θρύλος είναι αληθινός, αφού ο Johnson θεωρείται ίσως η καλύτερη blues κιθάρα που γέννησε ο αμερικάνικος νότος.

Γεννήθηκε στα 1911, στο Hazlehurst του Μισσισσιππή. Ο πατέρας του, πλούσιος κτηματίας, αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να εγκαταλείψει τη γη του (διωκώμενος από τους λευκούς) και να μετακομίσει στο Memphis με άλλο όνομα.
Στα 1919, ο Johnson επιστρέφει στον Μισσισσιππή για να ζήσει με τη μητέρα του και το νέο της σύζυγο. Εκεί τελειώνει το σχολείο, παντρεύεται μια δεκαεξάχρονη (η οποία θα πεθάνει στην πρώτη της γέννα) και ξεκινάει τη μουσική του καριέρα.
Αρκετοί τον θυμούνται σαν το "μικρό αγόρι με την φυσαρμόνικα και το απαίσιο παίξιμο κιθάρας".
Στα 1929, ο Johnson επιστρέφει στη γενετειρά του ψάχνοντας τον πατέρα του. Εκεί, τελειοποιεί το παίξιμό του. Στα 1932 αποκτά έναν γιο (με την Caletta Craft), τον οποίον όμως θα εγκαταλείψει, έναν χρόνο μετά, μαζί με τη μητέρα του, για να συνεχίσει την αριέρα του σαν περιφερόμενος μουσικός.
Γιατί, μέχρι το τέλος της ζωής του, αυτό ήταν ο Johnson : ένας περιφερόμενος μουσικός.
Πέθανε στα 1938, δηλητηριασμένος από ζηλιάρη σύζυγο. Ήταν μόλις 27 χρονών.

Ακριβώς εξαιτίας της νομαδικού χαρακτήρα του, ο Johnson έκανε όλες κι'όλες 2 ηχογραφήσεις στη ζωή του. Η πρώτη στα 1936, σ'ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο San Antonio του Texas και η δεύτερη στα 1937, στο Dallas (Texas).
Απ'αυτές τις ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν περίπου 28 45άρια δισκάκια. 6 απ'αυτά, μετά τον θάνατό του. Παράλληλα, υπήρχαν κάποιες κόπιες με alternate takes ορισμένων τραγουδιών, οι οποίες όμως δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνο στα 2001 και σε περιορισμένο αριθμό.

Μη σας κουράσω άλλο, κάνει και ζέστη.
Αντί να σας παραθέσω ολόκληρα κατεβατά με το τι έχουν πει όλοι σχεδόν οι μεγάλοι γι΄'αυτόν, θα σας πω μια φράση του μεγαλύτερου, του Keith Richards όταν, στα 1990, ρωτήθηκε για τον Johnson.
"You want to know how good the blues can get? Well, this is it."

Σήμερα το νταλικόφωνο σας χαρίζει τις ηχογραφήσεις του.
Πολύ σύντομα (χρειάζονται λίγια επεξεργασία) θα σας χαρίσει και τα σπάνια alternate takes.

Kindhearted Woman
I Believe I Will Dust My Boom
Sweet Home Chicago
Rambling On My Mind
Come On In My Kitchen
Terraplane Blues
Phonograph Blues
Cross Road Blues
Walking Blues
Preaching Blues
Stones In My Passway
I'm Steady Rollin' Man
From Four Till Late
Dead Shrimp Blues