Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Comme Un Avion Sans Ailes


Καλημέρια αυγουστάκια μου.
Κανονικά, αυτή την ανάρτηση έπρεπε να την φκιάσω σε περίοδο αιχμής (και ουχί διακοπών), μιας και πρόκειται για έναν πολυ-αγαπημένο καλλιτέχνη της νταλίκας, έναν από τους 3-4 κορυφαίους γάλλους καλλιτέχνες. Κι'όταν λέμε καλλιτέχνη, το Κ είναι με τονισμένο κεφαλαίο.
Για να μπορούν δηλαδής να την δουν όσο περισσότεροι.
Γιατί, μπορεί ο Charlelie Couture να είναι τεράστια φίρμα στη Γαλλία, πολύ μεγάλη φίρμα στην Αμερική, αλλά έξω από κει λίγοι τον ξέρουν. Βλέπετε (θα δούμε και παρακάτω), ο τύπος δεν είναι από τους "εμπορικούς", ούτε από τους συμβιβασμένους. Από την άλλη, είναι βαθειά αντιφασίστας-αντιρατσιστής από τα πρώτα του κι'όλα βήματα.

Γεννήθηκε Bertrand Charles Élie Couture, στα 1956 στην Nancy της βόρειας Γαλλίας. Από έφηβος, ένωσε τα δύο ονόματα των παπούδων του και έφκιασε το όνομά του. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, την οποία παράτησε για ν'ανοίξει μαγαζί με αντίκες, ενώ η μάνα του ήταν αμερικάνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου που, κι'αυτή, τα παράτησε για ν'ακολουθήσει τον άντρα της στις αντίκες.
Έχοντας ήδη τα πρώτα του ερίσματα τέχνης (από την αντικερί), από τα 6 του, ο παππούς του (δάσκαλος πιάνου), τον μπάζει στον μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής, κάνοντάς του καθημερινά μία ώρα υποχρεωτικά μάθημα πιάνου.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (μετ'επαίνων), ο Couture εξελίσσεται, με τον καιρό, σε ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς του ρεύματος των "multistes" καλλιτεχνών. Αυτό που θα ονομάζαμε "πολυκαλλιτέχνης", σε ελεύθερη μετάφραση και, σαν ένας καλλιτέχνης που ασχολείται και εξερευνεί διάφορες και ποικίλες καλλιτεχνικές εκφάνσεις (σε ελεύθερη απόδοση).
Πράγματι, εκτός της (υπέροχης) μουσικής, ο Couture ασχολήθηκε (και ασχολείται) με τη ζωγραφική, την γλυπτική, την γραφιστική, την συγγραφή και διάφορα άλλα. Κι'όταν λέμε ασχολείται, δεν εννοούμε ερασιτεχνικά. Εννοούμε με κυκλοφορίες βιβλίων, με εκατοντάδες εκθέσεις πινάκων και γλυπτών, με πολλές παρεμβάσεις συγγραφικές, αρθρογραφία και όχι μόνο.
Στα 2003 εγκατέλειψε την Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο Αμέρικα (Νέα Υόρκη) εξαιτίας μιας αδικίας στο πρόσωπό του. Πράγματι, σαν γλύπτης, πήρε μέρος σ'έναν κλειστό διαγωνισμό της πόλης του Amiens. Κι'ενώ ο φάκελός του ήταν μακράν ο καλύτερος όλων, μόλις έφτασε στην τελική φάση, οι κριτές αρνήθηκαν έστω και να τον ανοίξουν, με την δικαιολογία πως ήταν τραγουδοποιός.

Σαν τραγουδοποιός (αυτό ενδιαφέρει τη νταλίκα) ο Couture είναι από τους μεγαλύτερους γάλλους. Η καριέρα του ξεκινάει στα 1978, όταν ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο (12 Chansons dans la Sciure), με τον οποίο τραβάει αμέσως την προσοχή των ειδικών.
Η καταξίωση όμως θα έρθει στα 1981, όταν γίνεται ο πρώτος γάλλος που υπέγραψε στην αμερικάνικη Island του ξακουστού Blackwell. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους δίσκους της γαλλικής rock-alternative, το Poemes Rock.

Μην σας κουράζω άλλο. Να σας πω μόνο, ότι μέχρι σήμερα μας έχει χαρίσει 26 studio, live και compilations δίσκους και ότι, τελευταία τον έχει συνεπάρει το διαδίκτυο, όπου διατηρεί μια εξαιρετική ιστοσελίδα. Δείτε εδώ.
Η νταλίκα, όπως πάντα, σας χαρίζει τα καλύτερά του, για να τον γνωρίσετε ή να τον θυμηθείτε.

Under Control
Jacobi Marchait
Partie Sans Rien Dire
Evolution Revolution
Media Panic
Local Rock
Le Fauteil En Cuir
Missipi Dancing
La Vague
L'Histoire Du Loup Dans La Bergerie
Aime Moi Encore Au Moins
Le Jardinier Dort
Comme Un Avion Sans ailes