Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

1000 Airplanes on the Roof

Καλημέρα ΕΤάκια μου.

Απ'ότι φαίνεται, δεν θα τα καταφέρω να περιορίσω τις αναρτήσεις του Αυγούστου στον αριθμό που είχα αποφασίσει, μιας και τα μέηλ σας συνεχίζουν ακάθεκτα.
Κι'ενώ λοιπόν είχα ψιλο-έτοιμη μιαν ανάρτηση για έναν (ακόμα) αγαπημένο μου γάλλο, που θα έπαιζε την Δευτέρα, πήρα πάρα πολλά μηνύματά σας (αλλά και δια ζώσης) για λίγο Philip Glass ακόμα.
Σας είπα όμως τις προάλλες, πως ένα αφιέρωμα σε τούτον τον θεούλη είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Και γιατί έχει τεράστια δισκογραφία (εγώ έχω 44 δικούς του δίσκους) αλλά και γιατί έχει μία τεράστια γκάμα μουσικών δομών. Γι'αυτό, θέλει αρκετή δουλίτσα και, σίγουρα, δύο ή και περισσότερες αναρτήσεις.

Ψάχνοντας, που λέτε, την δισκογραφία του, έπεσα πάνω σε τούτον εδώ τον δίσκο. Που, για να είμαι ειλικρινής, τον είχα ξεχάσει πόσο μαγικός είναι. Κατά την προσωπική μου άποψη, ένας από τους καλύτερούς του.

Το 1000 Airplanes On The Roof είναι ένα μονόπρακτο μελόδραμα του Glass, στο οποίο συμμετέχει στιχουργικά ο αμερικανο-κινέζος David Henry Hwang.
Ο ίδιος ο Glass το αποκαλεί "μουσικό δράμα επιστημονικής φαντασίας", μιας και πραγματεύεται τις αναμνήσεις ενός άντρα, του "Μ", στη Νέα Υόρκη, αναμνήσεις στενών επαφών με εξωγήϊνους.
Στην σκηνική παρουσία, ο "Μ" στέκεται στη μέση ενός τρισδιάστατου ολογραφικού σκηνικού. Πρόκειται στην ουσία για μονόλογους του ηθοποιού (τραγουδιστή) ντυμένους με μουσική.
Το έργο παραγγέλθηκε στον Glass από το αυστριακό φεστιβάλ του Donau, το Μουσικο-Θεατρικό Φεστιβάλ της Philadelphia και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Βερολίνου στα 1988.
Έκανε πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου του 1988, στο Υπόστεγο 3 του αεροδρομίου της Βιέννης, με διευθυντή ορχήστρας τον Michael Riesman και την πολυαγαπημένη Linda Ronstadt στα φωνητικά.

Ο δίσκος, τον οποίον σήμερα σας χαρίζω ολόκληρο, κυκλοφόρησε τον Μάη του 1989. Στα φωνητικά παραμένει η Ronstadt, παίζει το Philip Glass Ensemble ενώ διευθύνει ο Martin Goldray.
Όσοι αγαπάτε Glass θα τον λατρέψετε.

1000 Airplanes On The Roof
City Walk
Girlfriend
My Building Disappeared
Screens Of Memory
What Time Is Grey
Labyrinth
Return To the Hive
Three Truths
The Encounter
Grey Cloud Over New York
Where Have You Been Asked The
 A Normal Man Running