Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

The Mozart Sessions (3)


Καλημεροβδομάδα απέραντα γαλάζια μου.
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Chick Corea, σήμερις θ'ακούσετε κάτι μαγικό.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, αν θυμάστε, σας είχα πει, ότι από τα 8 του, ο Corea μυήθηκε στην κλασσική μουσική από έναν φίλο του πατέρα του, τον πιανίστα Salvatore Sullo.
Σας έγραφα επίσης, ότι αυτά τα μαθήματα κλασσικής μουσικής τον βοήθησαν αφάνταστα στην ικανότητά του να συνθέτει. Αλλά όχι μόνο, όπως θα δείτε (και ακούσετε) παρακάτω.

Ο Corea, παρότι αγαπούσε πολύ τους κλασσικούς πιανίστες, παρότι αρκετές φορές έπαιζε κλασσικές συνθέσεις, δεν ηχογραφούσε κλασσική μουσική. Προφανώς εντελώς χωμένος στην jazz. Ή για άλλους λόγους.
Μέχρι αυτόν εδώ τον δίσκο. Την δισκάρα λέω εγώ.

Να τα πάρουμε απ'την αρχή.
Ο δίσκος λέγεται The Mozart Sessions. Θα μπορούσε να λέγεται Concerti for Piano and Orchestra, Nos. 23 and 20, αφού γι'αυτά τα δύο concerti του Mozart πρόκειται, αλλά καλώς δεν ονομάστηκε έτσι. Γιατί δεν είναι μόνο ο Mozart. Είναι καταπληκτικές υγρές διασκευές δύο πολύ μεγάλων έργων, με προσθήκες jazz, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν "προσβάλουν" το πρωτότυπο. Διασκευές που, ίσως, "χαλάσουν" τους λάτρεις του Mozart, αλλά που σκασίλα μας μεγάλη.
Για τον απίστευτο αυτόν δίσκο, ο Corea συνεργάστηκε με τον πολύ μεγάλο αμερικάνο βοκαλίστα και διευθυντή ορχήστρας, τον Bobby McFerrin που, για όσους δεν τον ξέρουν, θα τους πω ένα μόνο : Don't Worry, Be Happy. Καταλάβατε τώρα; Οκ, πάμε παρακάτω.

Στα τέλη του 1995, που λέτε, ο Corea ψήνεται για μία κλασσική ηχογράφηση. Σ'ένα ταξίδι του στη Minnesota συναντά τον McFerrin, ο οποίος, εκείνη την εποχή είναι κάτι σαν "πρόεδρος" της The Saint Paul Chamber Orchestra, της μοναδικής full time επαγγελματικής ορχήστρας δωματίου της Αμερικής.
Τα μιλήσανε, τα συζητήσανε και ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις στις 5 Φλεβάρη του 1996. Τελείωσαν στις 21 Μάη του 1996. Μαζί τους και η St Paul Chamber Orchestra. Με διευθυντή ειδικά για την περίπτωση τον ίδιο τον McFerrin, τον οποίον ακούμε (φυσικά) και στα φωνητικά-βοκαλισμούς.
Σ'ένα μαγικό ταξίδι. Που σας προσκαλώ, σήμερα, να το κάνουμε μαζί.
Ο ανεκτίμητος αυτός δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1996

ΥΓ. Το τελευταίο διαμάντι του δίσκου, το Song For Amadeus, είναι ένα ποτάμι 2,5 λεπτών, όπου Corea και McFerrin αυτοσχεδιάζουν μαγικά πάνω στην Sonata No.2 σε F major του Mozart. Όνειρο.

1. Concerto For Piano and Orchestra No.23 (in D minor)
- Prelude, Allegro
-  Romance
- Rondo (allegro assai)

2. Concerto For Piano and Orchestra No.20 (in A minor)
- Prelude, Allegro
- Adagio
- Allegro assai

3. Song For Amadeus