Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Rhumba e Flamenco (4)


Καλημέρα λετρείες μου.
Τελειώνει σήμερα το αφιέρωμά μας στον Chick Corea που, απ'όσο κατάλαβα, πολύ σας άρεσε αφού.
Και τελειώνει μ'ένα live.
Δυστυχώς όχι ολόκληρο, αφού πρόκειται για ένα διπλό album διάρκειας πάνω από δύο ώρες.
Χορταστικό όμως.

Είχαμε πει, ότι οι επιρροές του Corea από την latin μουσική ήταν πολλές. Πράγματι, από τα 1976 κι'όλας, με το My Spanish Heart, είχε ανοίξει ένα κεφάλαιο jazz-latin fusion, το οποίο συνεχίστηκε στα 1982, όταν πρωτοσυνεργάστηκε με τους Touchstone (με το πρώτο τους lineup) στο υπέροχο Stretch.
Για να μην σας τα πολυλογώ, οι Touchstone, οι οποίοι στο μεταξύ άλλαξαν καμιά δεκαριά lineups, συνεργάζονται εδώ και χρόνια με τον Corea, κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις. Και ο δικός μας πολύ τους κάνει κέφι, αφού, εκτός του ντράμερ τους (Tom Brechtlein), που είναι κολλητός του, η μπάντα του αφήνει πλήρες πεδίο για τους μαγικούς αυτοσχεδιασμούς του.
Έτσι, στα 2004-2005, τους πήρε παραμάσχαλα και ξεκίνησαν μια περιοδεία στας Ευρώπας, παίζοντας σε επιλεγμένες σάλες μέτριας χωρητικότητας.

Απ'αυτήν την περιοδεία προέκυψε αυτός ο καταπληκτικός δίσκος.
Το Rhumba e Flamenco
Ο οποίος, εκτός από καταπληκτικός, παρουσιάζει και μία μουσική καινοτομία : όλοι ξεύρουμε πως τόσο η ρούμπα όσο και (κυρίως) το φλαμένκο (και οχι φλαμένγκο) στηρίζονται σε κιθάρες. Και πράγματι, στις πρώτες του συνεργασίες με τους Touchstone, ο Corea χρησιμοποίησε κιθαρίστες (εις εκ των οποίων και ο τυχάρπαστος Al Di Meola).
Εδώ όμως κιθάρες γιοκ. Κι'όταν λέμε γιοκ, εννοοούμε νάδα, νιέντε, ριεν.
Αυτοσχεδιασμοί jazz και latin χωρίς την παραμικρή συγχορδία κιθάρας.
Αλλά σας τα 'πα πολλές φορές : ο τύπος είναι genius.

Παράλειψή μου θα ήταν να μην σας δώσω ακόμα δυο-τρία πραγματάκια. Όπως ας πούμε πως οι ηχογραφήσεις είναι από το Worgl της Αυστρίας, τις Βρυξέλλες και το Aachen της Τευτονίας.
Επίσης πως κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2005.
Και τέλος πως οι Touchstone είναι οι Tom Brechtlein στα ντραμς, Carles Benavent στο μπάσο, Jorge Pardo στο σαξόφωνο και φλάουτο, Rubem Dantas στα percussion και Gayle Moran Corea στα φωνητικά, σύζυγος του Chick από τα 1972.

Blanca Con Puntillo
You're Everything
Kalimba
Rhumba e Flamenco
Alan Corday