Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Shake 'n' Stomp

Καλημεροβδομάδα πιτσουνάκια μου.
Επειδής φαίνεται πως το surf rock σας ταρακούνησε όμορφα, είπα σήμερις να ξεκινήσω την βδομάδα μ'άλλον έναν εκπρόσωπό τους.
Τον καλυτερότερο μακράν. Τον προφήτη της surf rock για να ακριβολογούμε.
Τον Dick Dale.

Γεννήθηκε Richard Anthony Monsour στην Βοστώνη, στα 1937. Η καταγωγή του είναι από το Λίβανο (μπαμπάς), αλλά έχει και πολωνικές-λευκορωσσικές ρίζες.
Σε ηλικία 17 χρονών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Orange της Καλιφόρνια που, για όσους δεν ηξεύρουν, θεωρείται η Μέκκα των surfers. Εκεί έμαθε να σερφάρει αλλά, κυρίως, άρχισε ν'ασχολείται με τη μουσική.
Πρώτη του επιρροή ήταν ο λιβανέζος θειος του, ο οποίος τον μύησε στην ανατολίτικη μουσική, μαθαίνοντάς του να παίζει ταραμπάκι. Οι επιρροές του από την ανατολίτικη μουσική είναι εμφανείς σε πάρα πολλά από τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε με το ντραμς, το γιουκαλίλι και την τρομπέτα, αλλά, τελικά, τον κέρδισε η κιθάρα.
Θεωρείται ένας από τους πρώτους κιθαρίστες που χρησιμοποίησε γρήγορες scales στο παίξιμο της κιθάρας, το οποίο υιοθέτησαν και οι τυχάρπαστοι Jimni Hendrix και Eddie Van Halen. Δικαιωματικά δε, αποκαλείται ο Βασιλιάς της Surf Κιθάρας (The King Of The Surf Guitar).
Επίσης, για την ιστορία, συνεργάστηκε στενά με την Fender για την δημιουργία ενισχυτών κιθάρας, ενώ δική του ιδέα ήταν ο περίφημος ενισχυτής Fender 100 watt.
Την καλύτερη περιγραφή για τη μουσική του μας την δίνει ο ίδιος : "Είμαι surfer και με τη μουσική μου ήθελα να δείξω σε όλους τις εικόνες που έχω στο κεφάλι μου όταν σερφάρω...".

Από τον Ιούλιο του 1961, ο Dale δημιουργεί το "φαινόμενο" της surf rock, αφού οι συναυλίες του απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες σάλες. Πέρα από το μουσικό μέρος, δημιουργούσε ολόκληρα χάπενινγκς, που ονομάστηκαν stomps.
Στα 1964, το surf rock άρχισε να χάνει έδαφος, εξαιτίας της εισβολής της βρετανικής μουσικής σκηνής στα αμερικάνικα charts. Την ίδια εποχή, ο Dale διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Και μάλιστα μη αναστρέψιμος. Παρόλα αυτά γιατρεύτηκε. Αλλά αποχώρησε από τη μουσική σκηνή για 15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τα 1979, οπότε και επανήλθε.
Όμως, κινδύνεψε να χάσει το πόδι του, από μόλυνση λόγω του ότι κολύμπησε σε μολυσμένα νερά, πράγμα που τον έκανε ν'ασχοληθεί ενεργά με τον οικολογικό ακτιβισμό.

Μόνος του, ή μαζί με τη μπάντα του, τους Del-Tones, ηχογράφησε πάνω από 25 singles και 6 studio και live albums, μέχρι τα 1964. Μετά την επιστροφή του, κυκλοφόρησε άλλα 4. Η μαγεία όμως (πόσες φορές το 'χω πει αυτό;) είχε πια χαθεί.
Γι'αυτό, όπως το 'χουμε ξανακάνει πλειστάκις (ε; ε;), η νταλίκα σήμερα σας χαρίζει τα καλύτερά του, από την χρυσή περίοδο 1961-1964.
Αγαπάμε και ακούμε.

Take It Off
Taco Wagon
Surf Beat
Tidal Wave
Mr Eliminator
Misirlou
Shake 'n' Stomp
Riders In The Sky
The Victor
Let's Go Trippin'
Hava Nagila
Surf Buggy
The Scavenger
Get Back In Feelin'
Peter Gunn
Del-Tone Rock